Így készült az Übergáz
Könnyed nyári akcióvígjáték egy Uber fedélzetén, benne egy nagydarab ex-pankrátorral (Dave Bautista) és egy jópofa stand-upossal (Kumail Nanjiani). Benéztünk az Übergáz színfalai mögé.

10. Az egész a címmel kezdődött. Amikor Tripper Clancy forgatókönyvíró a Stu nevet keresztezte az Uber szóval, és ebből kijött a Stuber (a film eredeti címe) egyből beugrott neki egy történet, ami Hollywood klasszikus buddy movie-jait idézte, és ebből nagyon gyorsan összerántott egy forgatókönyvet. 

9. A gyors munka néha meghozza a gyümölcsét: a 20th Century Foxnál meglátták a lehetőséget a projektben egy tökéletesen laza nyári akció-vígjátékhoz, amiben legalább annyira fontosak a poénok, mint az akciók, és rögtön zöld utat adtak a projektnek. 

8. Fontos volt, hogy bár egy autós üldözésekkel és akciójelenetekkel teli filmről beszélünk, a karaktereknek hihetőknek és életszerűeknek kellett maradniuk. Ez különösen igaz volt Vicre, a zsarura, aki épp aznap bosszulhatja meg a társa meggyilkolását, amikor lézeres szemműtétje volt, szédül, nem lát jól, ezért egy Uber-sofőrre van szüksége. Egy erős karaktert így tettek sebezhetővé és szerethetővé, és igyekeztek hasonló módon felépíteni a többieket is. 

7. A film egyik fő humorforrásává az alkotók a generációs különbségeket tették: Vic abszolút alfahím figura, aki nem mutatja ki a gyengeségeit és érzéseit, míg Stu érzékeny, új generációs férfi, aki nem fél kimutatni az érzelmeit és félelmeit. A kettejük ütköztetéséből születtek a viccek. 

6. A film látványos nyitójelenetét a James Bond-filmek bombasztikus nyitányai inspirálták. Az alkotók azt szerették volna, ha az Übergáz rögtön az elején a székünkbe szegez minket. 

5. Az erős nyitány azért volt fontos, hogy a nézők azonnal érezzék: ebben a filmben ugyan poénkodnak, de a poénok mögötti történetnek súlya van, és az akciójelenetek egyáltalán nem tét nélküliek. 

4. A harcjelenetek koreografálása azért sem volt egyszerű, mert a főgenyát játszó Iko Uwais (The Raid-filmek) és a Vicet alakító Dave Bautista nem csak méretben, hanem harcmodorban is nagyon különböznek egymástól, de pont ez a kihívás adta a dolog szépségét. 

3. Kumail Nanjiani Stu szerepében a történet nagy részében a volán mögött ül, ami csak azért volt furcsa, mert egyszer sem ő vezetett. Az autó tetejére szereltek egy cockpitet, és egy ott ülő sofőr irányította a járművet, és miközben autók között száguldoztak vadul, a színésznek semmi ráhatása nem volt a kocsi mozgására, ami eléggé megijesztette. 

2. Az Übergáz története ugyan elejétől a végéig Los Angeles utcáin játszódik, a filmet mégis jó hollywoodi szokás szerint Atlantában vették fel, ami hőség idején sok szempontból emlékezteti az ember LA-re. 

1. 2013 óta ez az első R-es korhatárbesorolást (17 éven felülieknek ajánlott) kapó Disney film, és ez is csak azért következhetett be, mert a Disney időközben felvásárolta a 20th Century Foxot, ami az Übergázra eredetileg pénzt adott. 

2019.07.08