Idilli nyaralás – csak szalmakalapban!
Hogyan képzeled el a szinte filmszerű jelenetet, amikor egy tengerparton lazítasz? Kezed ügyében egy friss koktél, vagy egy savanykás limonádé, bőrödet kellemesen simogatja a szellő és a nap melege. Hát utóbbi már inkább süti, de gyorsan bevonulsz az árnyékba. Rendben. És mi van rajtad? Természetesen fürdőruha és szalmakalap.

Honnan hova? 

A kalap azért kalap és nem sapka, fityula, fez, főkötő vagy kipa, mert van karimája. Aminek nincs, az más fejfedő. Ez is egy tudomány. A kalap is többféle anyagból készülhet, és nagyon régóta hordja az emberiség. Sőt, inkább viseli azt. A kalap öltöztet. A férfiak tették a fejükre először, de a nők is követték a divatot. Az ókorban luxusnak számított, aztán – ahogyan szokott – egyre elterjedtebb lett. Később kimondottan funkcionális szerepe lett a férfiaknál, majd főleg a hölgyek körében kezdett előtérbe kerülni az esztétika, a megjelenés elsődlegessége. A 19. század elején trendi lett a lapos tetejű szalmakalap, nőknél pedig a biedermeier idején az áll alatt köthető típus. A 20. század elején pedig nagyon menővé vált a Girardi-kalap, mely Alexander Girardiról (osztrák színész) kapta a nevét. Mára újra kissé háttérbe szorult, illetve bizonyos körökben van jelentősége (ld: angliai lóversenyek), de a kalapot már szinte csak nyáron tesszük fel az egyre nagyobb hőség és napfény miatt. Télen pedig az idősebb korosztály viseli szívesen a hideg ellen a téliesebb fajtákat.  

Melyik típust választod? 

A szalmakalapnak számos változata létezik. Kiskarimás, nagykarimás és közepes. Magas vagy lapos. Női fazon és férfias. Szalaggal, madzaggal díszített, vagy szalagtalan. A karima széle nyitottan hagyott, vagy körbevarrt. Lukacsos az egész, vagy csak itt-ott, de lehet sűrűn fonott. Fehér, fekete, natúr, mintás, színes. Stílust tekintve van elegáns, laza, vagány, aranyos, bohókás is. De nem csupán a megjelenése változatos, hanem a minősége, az ára is. Ma már nem sok szalmakalap-készítő mester fon nekünk igényes darabokat, a nagyipari gyártás jellemző erre a termékre is. Még munkaruhaboltban is kapható, de a svéd áruház is ajánl csinos darabot olcsón. 

Nemcsak virágnyelv létezik, hanem kalapnyelv is: vannak vagy voltak területek, ahol a karima állapota (le- vagy felhajtva) fejezte ki, hogy az illetőt tegezni vagy már magázni illik. Máshol a rajta lévő szalag megkötésének helye (bal vagy jobb oldal) jelentett valamit, vagy az, hogy melyik oldalra csapva hordták.

Szalmakötés, azaz miképpen készül? 

Első lépés: a külön aratott búza és rozsszálak kalászaiból ki kell verned a magot sulyokkal (nyeles falap), utána fogod és megtisztítod a szalmát, ami annyit tesz, hogy ízekre szeded, a bütyöknél elvágod, és a levélhüvelyt eltávolítod. Igen, egyesével. Második lépés: a tiszta nedves szalmából lapos szalagfonatokat készítesz (lehet 6, 7, 8, 12 szálas). Harmadik lépés: a megpuhított fonatot a kalapformára varrod. Készülj hideg élelemmel, nem félórás elfoglaltság.  

Környékünkön a szalmakalap-készítést Erdélyben űzték magasfokon, a mezőségi Széken, illetve Székelyföldön. De Hajdúnánáson és Hencidán is háziiparrá fejlődött a szakma, olyannyira, hogy országosan jöttek a megrendelések. Sőt, Lengyelországba, Ausztriába és a Balkánra is szállítottak belőle. 

Pesti Est-tipp: 

Utazz el Erdélybe és látogasd meg a Szalmakalap Múzeumot Kőrispatakon! Szőcs Lajos helyi mester nyitotta meg a saját maga által létrehozott tárlatot, melyben bemutatja a szalmakalap múltját és jelenét, a készítés mibenlétét, eszközeit.  

Sas Léna
2019.07.09