Régen minden jobb volt? – Nyári slágercunami (1993)
Gyilkos kobold, Apácashow 2., Cliffhanger, Nicsak, ki beszél most, Robotzsaru 3., Péntek 13. IX. (!!!) – többek között ez volt 1993 filmes felhozatala. A zeneipar pedig könyörtelenül kitermelte Hollywood-alsó hasonló termékeinek muzikális megfelelőit.

Haddaway: What Is Love 

A mélyfilozófiai popzene féktelen dekadenciáját jól példázza, hogy a What Is Love debütálását követő hatodik évben a gondolkodók már „a szex vajon mi?” kérdésre keresték a választ. (Igaz, némi fáziskéséssel, addigra ugyanis a Bravo Szex, szerelem, gyengédség rovata egy komplett Czeizel Endre-droidhadsereget nevelt ki.) Mindenesetre 1993 nyarán a falu patentos mackóalsós bikái – amolyan digitális szarvasbőgés gyanánt – még ezt a slágert döngették a 2-es Golf hangcuccán. Haddaway első és egyetlen slágere olyan, mint egy rendőrségi gázgránát: lehet, hogy lejárt szavatosságú, de ma is könnyekre fakasztja az embert.  

 

Ace Of Base: All That She Wants 

A svéd formáció sok mindennel vádolható, ám a leleményesség hiányával semmiképpen. Miután az „ABBA-slágerek pánsípon, dugós sípos tilinkón és hidraulikus csőprésen”-jellegű lemezeknek nem volt többé létjogosultsága (mondjuk nem mintha valaha lett volna), a csapat legyártotta az ABBA öttel kisebb matrjoska figuráját. Bár ez utóbbi is négy tagból állt, ebből három hasonló funkciót töltött be, mint a sárga kanári Snoopy mellett. Nem mellesleg ’93 nyarán joggal lehetett az az érzésünk, hogy a csapat túszvideóval fenyegeti Magyarország összes rádiós programigazgatóját, így a szóban forgó dal háromperces rotációban szakította meg a reklámblokkokat. 

 

Inner Circle: Sweat (A La La La La Long) 

A No Woman No Cry átiratot követően a „dolgozzon fel téged a Zizi Labor!” új fejezetet nyitott az átkozódások történetében. Ugyanakkor Janicsák István elvitathatatlan érdeme volt, hogy a reggae-t lakossági műfajjá tette, így azok által is értelmezhetővé vált, akiknek izzó rakéta helyett piros Symphonia fityegett a szája sarkában. Ebben a közegben pedig eleve nyert ügye volt egy nyári slágernek, melynek refrénjét még azok sem tudták elhibázni, akik gyermekkorukban maradandó fejsérülést szereztek a lengőtekétől a resti udvarán. 

 

Cypress Hill: Insane In The Brain 

1993-ban a dancefloorhullám hasonló dúlást vitt véghez Európában, mint Dzsingisz kán jó 750 évvel korábban, és a műfaj rapperei is hasonló képességekkel bírtak ritmikus szövegelés terén, mint a mongol hódító. Már csak ezért is bírt életmentő jelleggel a Cypress Hill felbukkanása a zenetévéken. A South Gate-i csapat hallatán végre nem az volt az érzésünk, mintha egy idegbecsípődéssel bíró Falco szavalná az Öreg néne őzikéjét. Nem mellesleg az idei VOLT fesztiválon saját fülünkkel volt szerencsénk meggyőződni róla, hogy a mai napig nem gyűlt össze elegendő pénz B-Real orrpolipműtétjére. 

 

2 Unlimited: No Limit 

Kinek a nyelőcsövét kell csipkésre verni villáskulccsal, amiért nem ez a klasszikus került a nyári lista első helyére? – kérdezheti a jogosan felbőszült olvasó. Nos, védelmünkre szóljon, hogy az ominózus dal 1993 januárjában látott napvilágot, ám ettől még nemhogy a nyár, de az évezred, sőt, a holocén kor legnagyobb dancefloorslágere volt. A 7Up Jordan Team-pólós, háremnadrágos, Éva vermutos korai 90-es évek létező leghitelesebb lenyomata és kórtünete is egyben. Ha a duó zenei elismerésre nem is, egy Arany Hubba Bubba-életműdíjra mindenképpen rászolgált volna ezért. (Amit még annak ellenére sem koboztunk volna el, hogy az LL Juniorra hízott rapper, Ray anno a mogyoródi Hasselhoff 90’s show-n így biztatta az egybegyűlteket: „Hendz áp, Roméniá!”

kirsch
2019.07.10