Megkezdődött az Éjjeli őrjárat-akció
Az amszterdami Rijkmuseumban július 8-án megkezdődött Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményének a restaurálása, amit olyan alapos és mindenre kiterjedő tervezés előzött meg, hogy házon belül Éjjeli őrjárat-akciónak neveztek el.

Rembrandt 1642-ben befejezett, megrendelésre készült festményének restaurálása egy hét négyzetméteres üvegkamrában zajlik, tizenkét restaurátor részvételével, amit nem csak a Rijkmuseum látogatói élvezhetnek élőben, de a livestreamnek köszönhetően bárki a világ bármely pontján.  

A festmény megőrzését célzó mostani nagyszabású kutatás és restaurálás a legmodernebb tudományos eljárások – köztük digitális képalkotás, számítástechnika és mesterséges intelligencia – bevonásával zajlik, melynek célja, hogy kiderítsék, milyen változásokon ment keresztül a festmény az elmúlt négy évszázad során, valamint, hogy milyen anyagokat és technikákat használt Rembrandt, és milyen hatásai voltak a festmény korábbi kezelésének. A különleges üvegkamrát Jean Michel Wilmotte francia építész tervezte a különleges akcióhoz. A 379, 5 x 454, 5 centiméteres képet a keretéből kivéve egy különleges állványra helyezték és két emelő segítségével dolgoznak rajta. 

(Rijkmuseum) 

2019.07.11