Autómentes világnap – szeptember 22.
Budapest idén is megrendezi az Európai Mobilitási Hét nevezetű rendezvényt szeptember 16-22. között, mely az autómentes világnaphoz kapcsolódik, annak üzenetét népszerűsíti: használjuk minél kevesebbszer az autós közlekedést és minél többet a közösségit, a tömegközlekedést, valamint részesítsük előnyben a gyaloglást és a kerekezést.

A világnap 

Az egész bolygóra kiterjedő eseményt minden évben megszervezi az Európai Unió abból a célból, hogy fókuszba helyezze a környezetszennyező közlekedést, az általa okozott súlyos környezeti hatásokat és a következtében kialakult egészségügyi problémákat. Felhívja a figyelmünket arra, hogy a közlekedés megszervezése is lehet elavult, egészen másképp is élhetnénk, a motorizációt némileg háttérbe szorítva. Ezek mellett rámutat arra, hogy milyen változásokat okoz városképi szinten és a balesetek szempontjából a megnövekedett autóforgalom. Valamint kihangsúlyozza a gyalogos és kerékpáros forgalom előnyeit, motiválja a városvezetést és a lakókat, hogy ezeknek megfelelő infrastruktúra és környezet alakuljon ki a településeken. 

Az első ilyen nap Franciaországban, La Rochelle-ben volt 1997-ben, aztán egy évre rá már az egész ország csatlakozott az eseményhez. Majd 2000-ben létrejött az autómentes napról szóló Európai Charta. Ekkor hazánk gyorsan tudott kapcsolódni a kezdeményezéshez, hiszen az első Európai Unión kívüli országként írta alá a dokumentumot 2001-ben. De már ezt megelőzően is voltak megmozdulások Angliában, Németországban és Spanyolországban, melyek a túl nagy autóforgalom okozta károkra hívták fel a figyelmet. Ma már számos ország részt vesz a programban szerte a világon. 

A rendezvényt nemzetközi szinten a Eurocities (Belgium), az Energie-Cités (Franciaország) és a Climate Alliance (Németország), nemzeti szinten a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szervezi meg. A politikai és pénzügyi támogatást az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága (Belgium) biztosítja. 

A mentes hét itthon 

Magyarország nem volt rest, 2002-ben már több mint negyven város tartotta meg a világnapot, pár évvel később, 2007-ben már 64 önkormányzat kapcsolódott be a buliba. Harmincezer kerékpáros tekert át a városon ekkor, kicsik, nagyok, profik és amatőrök egyaránt. 11 éve ezen a héten a MÁV és a GYSEV járatain nem kell kerékpárra jegyet váltani a bicajozós utasoknak. Idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium 180 millió forinttal támogatja a kezdeményezést – jelentette be Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szeptember 13-án Budapesten. A Sétálj velünk! címet viselő héten, hétvégén, szeptember 21-22-én ingyenes koncertek, családi programok és kiállítások színesítik a programot a forgalom elől lezárt Andrássy úton. 

Pesti Est-tipp: 

Idén 285 település pályázott az esemény megszervezésére, tehát biztosan találsz a környezetedben olyan programot, melyben részt vehetsz. De ha nem, egyszerűen pattanj bringára, vagy vedd fel a kényelmes cipőt és „Sétálj velünk!”  

Sas Léna
2019.09.18