„Felfoghatatlan, hogy ennyire megdicsértek” - Szőke Abigél
A Pesti Est exkluzív interjúja
Mindig csodálatos, amikor egy hazai tehetségre külföldön is felfigyelnek, és Szőke Abigélt feltűnően megdicsérték a világ leghíresebb filmes szaklapja, a Variety kritikájában. Az Oscar-díjra nevezett Akik maradtak 21 éves főszereplőjével beszélgettünk.

Már a suliban kialakult benned a kíváncsiság a színészet iránt? 

 

Waldorf iskolába jártam, és iskolaidő utáni fakultáció keretén belül foglalkoztam ezzel. Voltak drámához kapcsolódó epocháink, illetve Földessy Margithoz jártam négy évet.  

 

A családodban volt bármi előzménye ennek? Vannak színészek, esetleg filmesek nálatok? 

 

A dédnagymamám testvére, Szedő Zsóka jelmezekkel foglalkozott még a háború után, édesapám pedig gyerekszínészként játszott egyszer Ruttkai Éva mellett színpadon, a Vígben, de ez a legközelebbi kapcsolódási pont. Zsókát egyébként meglátogattuk Barnával (Tóth Barnabás, a film rendezője - a szerk.) és Karcsival (Hajduk Károly - a szerk.), mert holokauszt-túlélő. Igazából az érettségi évében derült ki, hogy ez azért több mint hobbi számomra, amikor el kellett döntenem, hogy hol tanulok tovább. Végül a Pesti Magyar Színiakadémián kötöttem ki. 

 

Most, hogy az Akik maradtak bemutatója kapcsán rengetegen beszélnek rólad, van lehetőséged a tanulás mellett filmes munkát vállalni? 

 

A Pesti Magyarban első évben nem szabad, a másodiknál pedig színházi gyakorlatozunk a darabokban. Előfordul, hogy elengednek egy-egy külső munkára, de a szerződésem hozzájuk köt. Ha pedig valami annyira álomszerű ajánlatot kapnék, még mindig ott van az a lehetőségem is, hogy abbahagyom a tanulást. 

 

Az első filmed érdekes módon A martfűi rém volt, amiben a szereplőtársad szintén Hajduk Károly volt… 

 

Igen. Egy fiatal áldozat voltam, ő meg a sorozatgyilkos. Akkoriban még elég fiatal, 17 éves voltam, még nem volt filmes tapasztalatom, ráadásul a közös jelenetünk elég erőteljes erőszakos és szexuális tartalmú volt. Találkoztunk előtte Karcsival és beszélgettünk, illetve volt velem egy pszichológus is a forgatáson. Elkísértek a testvéreim is. Utólag belegondolva Karcsinak furcsa lehetett, hogy a családom előtt kellett leforgatnia ezt az erőteljes jelenetet. 

 

Nem volt furcsa, hogy két évvel később az egykori gyilkosod már a nevelőapádat játszotta? 

 

Nem. Nagyon örültem neki, hogy vele játszhatok, mert nagyszerű színésznek tartom, akitől sokat tanultam.  

 

Hosszadalmasan castingon választottak ki az Akik maradtak-hoz? 

 

Több mint három forduló volt. Barna minden egyes casting napon ott volt, kivéve aznap, amikor én voltam. Azt éreztem a castingokon, hogy nem tudom kihozni magamból azt, amit szeretnék, nem volt meg az energia, ami kellett volna, és ezért nem is vártam, hogy visszahívnak. Aztán mégis így történt.  

 

19 évesen játszottad el a 16 éves Klárát. Fizikailag mennyire kellett átalakulnod a szerep kedvéért? 

 

Előzőleg ki volt szőkítve a hajam egy színdarab miatt, és vissza kellett barnítani, de ettől kapott valahogy egyfajta zöldes árnyalatot. Teljesen tönkrement a szőkítéstől, így amikor a forgatás véget ért, leborotváltattam a fejem kopaszra. Ezt amúgy is szerettem volna már korábban is kipróbálni, ez meg jó alkalomnak tűnt. Ezenfelül leszorították a mellem, hogy kislányosabbnak tűnjek. Kund Barbara, a sminkes kis ereket rajzolt rám, hatalmas karikákat, sápadtságot kaptam, Károlyi Márk pedig kislányos, copfos frizurát csinált nekem. Elég vékony és alacsony vagyok, szóval pont kapóra jött a szerephez, hogy természetesen is tizenhatnak nézek ki.  

 

Te nem kísérhetted el Barnát a Telluride Filmfesztiválra? 

 

Nem, ez egy nagyon elit fesztivál, nem mehet akárki, őt hívták meg, meg a feleségét. De mentem volna nagyon. (nevet)  

 

Mit éreztél, amikor megjelent a Variety kritikája a filmről, és az egekbe dicsértek benne? 

 

Nem igazán tudtam felfogni. Barna magyarázta nekem, hogy ennek mekkora a súlya, és hogy ez hatalmas dolog. Felfoghatatlan, hogy ennyire megdicsértek engem, és a filmet is mennyire szeretik, és még nem tudom, hogyan kellene ezt feldolgozni.  

 

Tervezed, hogy néhány fesztiválra te is elkísérd a filmet? 

 

Az nagyon jó lenne. A magyarországi nemzetközi miskolci Cinefest premierre például elengedett a színház. 

 

Mesélnél arról, hogy Barna hogyan készített fel a szerepre? 

 

Végigmentünk a forgatókönyvön, minden egyes mondatot kielemeztünk. Klára milyen érzelmi állapotban van, miért pont azt mondja, milyen hangsúllyal… Nagyon ki kellett dolgozni, hogy meg tudjon jelenni Klára sokszínűsége, az, hogy néha ötévesként, néha bölcs idősként szólal meg. Mögé mentünk a kornak, Klára családi, szociális hátterének is nagyon alaposan. 

 

A filmben bemutatott korszak, a II. világháború utáni időszak mennyire volt ismerős számodra?  

 

A forgatás évében érettségiztem, és történelemből részletesebben tanultunk a korszakról. A film zsidó tematikája pedig családilag is érint engem, mert a családunk egyik része zsidó, és sokakat elvittek a táborokba. 

 

A családod nem féltett egy ilyen témájú filmtől? 

 

Biztos aggódtak, főleg, mikor fogyókúráztam a szerephez.  

 

Találkoztál a film alapjául szolgáló regény írójával, F. Várkonyi Zsuzsával? 

 

Igen, elmentünk hozzá Barnával és a barátnőmmel, akit szintén Klárának hívnak. Azt hiszem, nagyon jót beszélgettünk a könyvről, a korszakról és a szerepről. 

 

Tulu
2019.09.23