Caryl Churchillnek egyszerre négy új darabját mutatták be Londonban
Az egyik legjelentősebb kortárs brit drámaírónak, Caryl Churchillnek nem is egy, hanem egyszerre négy új darabját mutatta be a londoni Royal Court szeptember végén.

Bár a négy rövidebb – a leghosszabb egyórás – darabból álló Glass. Kill. Bluebeard. Imp. című előadás történetei függetlenek egymástól, mégis összeköti őket a gondolat, hogy az embereknek mennyire szükségük van mítoszokra, legendákra és véres történetekre. 

Az idén 81 éves Churchillre egész pályafutása alatt jellemző volt, hogy teljesen váratlan, meglepő színpadi formában dolgoz fel új témákat, melyek között gyakran jelennek meg a hatalom, a politika és a női szerepek kérdései. Legújabb premierje, a Glass. Kill. Bluebeard. Imp. sem okozott csalódást rajongóinak. Míg a Glass kandallópárkányon megelevenedő üvegfiguráinak története a gyerekbántalmazásról szól, a Kill felhőn ülő, görög mitológiából kölcsönzött, dohányzó istene a mítoszok abszurditására és a hamis istenek kreálásának veszélyeire hívja fel a figyelmet. A Bluebeardben egy társaság borozgatás közben megpróbálja helyre tenni, hogy barátjuk, Kékszakáll egy nőgyűlölő sorozatgyilkos, míg az utolsó, Imp. című darab arról szól, milyen könnyen csapdába ejthetnek minket a dolgok, amikben hiszünk. 

(Guardian)  

2019.10.17