A kortárs koreai építészet kozmopolita arca
Budapest, Koreai Kulturális Központ, 2019. november 11. - 2020. február 28.
Magyarország és Dél-Korea harmincéves diplomáciai kapcsolatának évfordulóján A kortárs koreai építészet kozmopolita arca című kiállítás harminc építészeti projektet mutat be Korea elmúlt három évtizedéből.

Minden alkotás különböző, de egyetemes történetet mesél el arról, hogyan teljesít az építészet a változó koreai társadalomban és miként válaszol az építészet a társadalom növekvő lakhatási igényeire. Választ kapunk továbbá arra is, hogyan pozícionálják magukat az építészek a tömegek részvételén alapuló nyitott közegben, hogyan alkalmazkodik a tervezés a változó munkakörülményekhez és a „fluid” alaprajzi igényekhez, illetve hogy milyen módon alakul át az építészet az online tér szerepének növekedésével.  „Mi azt valljuk, hogy az identitás nem kész entitás, így az építészet sem csak előre meghatározott döntések halmaza, hanem ötletek és gyakorlatok hatalmas összessége. 1989 szellemét követve a múltba és a jövőbe is egyszerre tekintünk, hiszen csak így törhetők át a hagyományos gátak” – mondta Hyungmin Pai, a kiállítás kurátora.  

A budapesti tárlat a Koreai Modern és Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeumának (MMCA) 2022-ben nyíló, ázsiai építészeti kiállításának az előfutára.  

2019.11.11