Nyolcvan év után először bocsájtanak árverésre Petőfi-dedikációt
26 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők egy dedikált Petőfi-kötetre december 6-án a Központi Antikvárium 152. árverésén, amelyet a Festetics Palotában tartanak Budapesten. Ilyen ritkaság legutóbb 1939-ben szerepelt magyarországi árverésén.

1848-ban jelent meg a költő összes költeményét tartalmazó kétkötetes könyv, amelynek első kötetét Pákh Albertnek dedikálta a költő a következő szavakkal: Pákh Albertnek őszinte barátja, Petőfi Sándor. A 26 millió forinttól kínált ritkaság egy magángyűjteményből került elő. 

Jelenleg Petőfi Sándortól kilenc könyvdedikáció található a legnagyobb magyar közgyűjteményekben: az Arany Jánosnak ajánlott dedikációt a Magyar Tudományos Akadémián, hat dedikációt a Petőfi Irodalomban Múzeumban, míg az Országos Széchényi Könyvtárban két dedikációt őriznek. Ez a pár darab ismert dedikáció mindig a közeli barátoknak vagy ismerősöknek szól, akkoriban ugyanis nem volt szokás ismeretleneknek dedikálni, a dedikáció mint műfaj sokkal később alakult ki. Kevés az esély, hogy egyéb dedikációk is előbukkannának magángyűjteményekből, ez a mostani ezért is nagy szó. 

Ugyan az államnak elővételei joga van a most előkerült dokumentum megvásárlására, de az is előfordulhat, hogy ez a ritkaság magángyűjteménybe kerül. Egy ilyen kuriózum nyilvános árverésen való felbukkanásakor az állam védési eljárást indít, innentől kezdve a dokumentum útját nyomon lehet követni, és nem kell, feltétlen, hogy közgyűjteménybe kerüljön, lényeg, hogy ezentúl bármilyen kutató hozzáférhessen – mondta el Bálinger Béla, a Központi Antikvárium boltjának vezetője. 

Az árverésén több más különleges tétel is szerepel. Licitálni lehet Radnóti Miklós Két karodban című versének egyetlen fennmaradt autográf kéziratára, és elárverezik Than Mór vázlatkönyvét is, amelyben egyenként lerajzolta a Batthyány-kormány tagjait, valamint Görgeyt és vezérkarát. 

(MTI) 

2019.11.25