Szerencsés lapjárást!
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 2019. szeptember 27. - 2020. február 2.
Minden idők egyik legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Nem árthatott neki tilalom, átok és elégetés, az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapok hasonló indulatokat és szenvedélyt váltottak ki arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és pórok körében.

A Szerencsés lapjárást! című kiállítás a magyarországi kártyafestészet és -gyártás legszebb termékeit mutatja be a különböző történelmi korszakokban 1869-től 2012-ig. A tárlat apropója, hogy idén 150 éve jött létre az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat, amely 1896-tól Piatnik Nándor és Fiai Játékkártyagyárként folytatta működését, az államosításokat követően pedig Játékkártyagyár és Nyomda, illetve Offset és Játékkártya Nyomda néven állt fent egészen 2012-ig.

A látogatók a kártyák mellett eredeti forrásdokumentumokat – cégtörténeti iratokat, árumintakönyveket, levélpapírokat, korabeli reklámokat és archív fényképeket – is megtekinthetnek a kiállításon, a tablókon és tárlókban pedig helyet kaptak az elmúlt másfél évszázad kártyajátszási kultúrájának emléktárgyai is használati és dísztárgyak, képes levelezőlapok, fényképek könyvek és folyóiratok formájában.

2019.11.25