„A nagy nyomástól hirtelen megváltozik a viselkedésed” - Felicity Jones és Eddie Redmayne
A mindenség elmélete sztárjai ezúttal egy léghajós kalandfilmért, a Léghajósokért fogtak ismét össze, ami nemcsak nekünk, nézőknek jelent lélegzetállító élményt a moziban, hanem nekik is a forgatáson. Erről meséltek.

Felicity, fantasztikus karaktert alakítasz a filmben… 

 

Felicity Jones: Én is el voltam ájulva, amikor olvastam a forgatókönyvet. Jó volt látni egy figurát, aki már papíron is ennyire izgalmas. Hihetetlen érzelmi utat jár be, miközben egy vérbeli akcióhős, akinek meredek dolgokat kell megtennie. A Zsivány Egyes forgatásán volt alkalmam beleszeretni a kaszkadőrmutatványok felvételébe, és alig vártam, hogy ismét belevethessem magam egy hasonló feladatba. Azért a forgatás végére már nem voltam ennyire lelkes: piszkosul kifáradtam, és telis teli volt a testem zúzódásokkal. (nevet)  

 

Eddie, úgy tudom kipróbáltál egy magas nyomású kamrát. Milyen volt az élmény? 

 

Eddie Redmayne: Minden pilótának, mielőtt repülni kezdene, át kell esnie egy kiképzésen, aminek része az is, hogy bevezetnek minket egy kabinba, ahol kipróbálják, hogyan viseljük a nagy nyomásváltozásokat. Nem mindegy, hogy az ember hogyan érzi magát, amikor odafent van 7-8 kilométer magasságban, és ő irányítja a léghajót. Nem igazán tudod, mi történik veled, egyszerűen a nagy nyomástól hirtelen megváltozik a viselkedésed. Szóval én is kipróbáltam ezt, és elég szédítő élmény volt, olyanná változtatja az embert, mintha egy arrogáns részeg lenne. Ahogy megy fel a nyomás a kabinban, különböző teszteknek vetik alá az embert. Sokszor ugyanazt a dolgot kérdezik tőled. Például mennyi egy meg egy? Ami nyilván egyszerűnek tűnik, de bizonyos nyomás fölött simán rávágja az ember, hogy hét. Ha pedig a nyomás túl magas lesz, az ember hirtelen belehal. Minél magasabbra ér a karakterem a filmben, annál arrogánsabb, makacsabb és ambiciózusabb lesz, és ennek a folyamatnak a megértéséhez jó lecke volt ez a nyomáskamra.  

 

Felicity, a te felkészülésednek mi volt a legizgalmasabb része? 

 

F.J.: Nagyon szorosan együtt dolgoztam egy légtornásszal, aki hihetetlenül izgalmas dolgokat mutatott meg főképp azzal kapcsolatban, hogyan tudok hatékonyan kötelet mászni, és milyen mutatványokat lehet végrehajtani, miközben az ember csak a kötelekre támaszkodik. Olyan trükköket mutatott, amiket például a Cirque de Soleil akrobatái használnak az előadásaik közben. Lenyűgöző volt. Sok erő és jó egyensúlyérzék kell hozzá, és ha ez megvan, hihetetlen dolgokat lehet megcsinálni a magasban. Ez volt a legszórakoztatóbb része a felkészülésemnek. 

 

A filmben egy élethű replikáját láthatjuk egy XIX. századi léghajónak. Mennyire volt félelmetes repülni vele? 

 

E.R.: Ez egy héliummal működő léghajó, és egészen hihetetlen, hogy a film kedvéért újra megépítettek egy ilyet a régi tervek alapján. Ott van maga a ballon, amihez hozzá van csatolva a kosár, és lényegében ennyi az egész. A kosárban ott vannak a zsákok, amiket idővel ki kell dobálni, hogy magasabbra repülhessünk. A benne való utazás lélegzetállító volt. Azt nem mondanám, hogy nagyon féltünk volna, mert eleinte ott vagy a földön, aztán hirtelen már több kilométeres magasságban szállsz, és ebből alig érzékelsz valamit, mert ez a fajta léghajó teljes csendben repül, nem ad ki komolyabb hangot, így egyszerűen csak emelkedni kezdesz. A leszállás annál kalandosabb volt, azt is mondhatnám, hogy egy komplett káosz. Egyáltalán nem sikerült simán, nekimentünk néhány fának, és Felicity is beütötte a fejét: nagy volt az ijedtség a stábban. Voltak, akik azt hitték, meghalt. 

 

F.J.: És ez volt a forgatás első napja. Szóval ez nemcsak a filmvásznon volt számunkra nagy kaland, hanem az életben is.  

 

Elképesztően látványos a film… 

 

F.J.: Igen, nagy vászonra való.  

 

E.R.: A film megpróbálja visszaadni ugyanazt a lélegzetállító látványt, amit mi odafentről láthattunk.  

 

F.J.: Olyan, mintha megoszthatnánk ennek a hihetetlen forgatásnak az élményeit a nézőkkel. Olyan ez, mint egy vidámparkban egy elképesztően meredek hullámvasút: egy elképesztő kaland. Csodás együtt nézni másokkal, igazi közösségi élmény.  

 

E.R.: Minél nagyobb vásznon látod, annál jobb. 

 

Tulu/Cinetel
2019.12.02