Csúnyán tönkreverték a Netflixet a Golden Globe-gálán
Előzetesen mindenki arra számított, hogy a streaming szolgáltató majd szétnyeri magát a Golden Globe- on, hiszen a tíz jelölt filmből négy (Az ír, Házassági történet, A két pápa, A nevem Dolemite) is az övék volt. Aztán kis híján üres kézzel távoztak.
Ha Laura Dern nem kap egy legjobb mellékszereplői díjat a Házassági történetben nyújtott alakításáért, akkor most arról szólnának a hírek, hogy a rengeteg jelölés ellenére a Netflix a nagyjátékfilmes kategóriákban díj nélkül kullogott haza. Persze ez az egy vigaszdíj is óriási csalódást jelenthet a streaming szolgáltatónál, aki az elmúlt két-három évben lett híres arról, hogy szabad szemmel látható összegeket szórt el a filmjei díjkampányaira. Persze az Oscar még arrébb van, de az látszik, hogy a Golden Globe-nál nem értek célt: ritka nagy pofára esés lehet ennyi jelölésből összesen egyet díjra váltani. Legalább a sorozatok kárpótolhatták volna őket, de ott pont ugyanez volt a helyzet: az egyetlen díjukat A koronában nyújtott alakításért Olivia Colman hozta a streaming szolgáltatónak.

Meglepetések éve

A 77. Golden Globe-gála teli volt meglepetésekkel. Az animációs film kategória befutójának hitt Toy Story 4-et például simán mellőzték, és helyette azt A hiányzó láncszem című mesét díjazták, ami szinte mindenütt megbukott a világ mozijaiban. És ez még a kisebbik meglepetés volt. Az első nagyobb akkor jött, amikor a legjobb férfi színész musicalben vagy vígjátékban kategóriában Leonardo DiCaprio orra elől elvette a díjat Taron Egerton, ám az igazán nagy csapás az volt, amikor legjobb rendezőnek nem Quentin Tarantinot vagy Martin Scorsese-t választották, hanem azt a Sam Mendest, aki az 1917 című I.világháborús filmjével az esélytelenek nyugalmával várhatta a díjátadót, és végül nemcsak a legjobb rendező, hanem a legjobb dráma díját is hazavihette. Aki a fogadóirodákban erre tette a voksát, garantáltan nagyot kaszálhatott.

Színészek, sztárok

Szerencsére Joaquin Phoenix Golden Globe-ját nem érte baj, a színész szépen bezsákolta azt a Jokerért, majd beszólt Hollywoodnak, hogy aggódnak itt a környezetvédelemért, de talán nem ártana nem egyfolytában magánrepülőkkel lófrálniuk a nagyvilágban. Renée Zellweger volt az este nagy visszatérője, aki Charlize Theron és Scarlett Johansson orra elől hozta el a szobrot a Judyért, ami egy közepes életrajzi tévéfilm, de ő kétségtelenül nagyot domborít benne főszereplőként. Brad Pitt-et találták a legjobb férfi mellékszereplőnek a Volt egyszer egy... Hollywoodért. A sztár a köszönőbeszédében nemcsak Tarantinonak, de a főszereplőtársának, Leonardo DiCaprionak is köszönetet mondott, sőt azt is elmondta, hogy azért nem az édesanyjával jött a gálára, mert mostanság bármikor hölgytársaságban mutatkozik, rögtön azt írják, hogy randizik az illetővel... Kisebb meglepetés volt Awkwafina győzelme is, akit A búcsú című filmben nyújtott játékáért jutalmaztak: először volt a Golden Globe-gálán, és rögtön egy színészi díjat kapott. A legjobb betétdal díján Elton John és Bernie Taupin osztozott a Rocketmanért, és bármily meglepő, a dalszerző páros hiába dolgozik együtt több mint ötven éve, ez volt az első közös díjuk. Tarantino megint meghatódott önnön nagyságától, amikor a legjobb forgatókönyv díjának átvételekor elmondta, hogy ha egy író egyedül írta a forgatókönyvet, akkor igazából senkinek nem tartozik köszönettel, de ő azért nagylelkűen megköszöni a színészeinek, akik életre keltették a szövegeit.

A hagyományos hollywoodi stúdiók diadala

A gála amúgy feszes volt, a házigazda Ricky Gervais monológja pedig legalább annyira volt teli sima provokatív gonoszkodásokkal, mint valóban szuper poénokkal. Az életműdíjak (Ellen DeGeneres, Tom Hanks) átadása meghatóra sikerült, a sztárok csak vegán ételeket kaphattak, amit a megrögzött vegán Joaquin Phoenix meg is köszönt a HFPA-nak. A nagy kérdés, hogy a Netflix mellőzése a későbbi Oscar-esélyeiket illetően is jelez valamit előre, vagy csak egy egyszeri botlás volt ez a streaming szolgáltató részéről. Egy biztos: ez az este a hagyományos hollywoodi stúdiók diadala volt a streaming szolgáltatók felett.

LEGJOBB FILM – DRÁMA
1917

LEGJOBB FILM – VÍGJÁTÉK/MUSICAL
Volt egyszer egy... Hollywood

LEGJOBB SZÍNÉSZ – DRÁMA
Joaquin Phoenix (Joker)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ – DRÁMA
Renée Zellweger (Judy)

LEGJOBB SZÍNÉSZ – VÍGJÁTÉK/MUSICAL
Taron Egerton (Rocketman)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ – VÍGJÁTÉK/MUSICAL
Awkwafina (A búcsú)

LEGJOBB RENDEZŐ
Sam Mendes (1917)

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ
Brad Pitt (Volt egyszer egy.. Hollywood)

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ
Laura Dern (Házassági történet)

LEGJOBB FORGATÓKÖNYV

Volt egyszer egy... Hollywood (Quentin Tarantino)

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM
A hiányzó láncszem

LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM
Élősködők (Dél-Korea)

LEGJOBB BETÉTDAL
Rocketman („(I’m Gonna) Love Me Again”)

LEGJOBB ZENE
Joker (Hildur Guðnadóttir)
Tulu
2020.01.06