Drágakőre festve – Antonio Tempesta újonnan felfedezett képe(i) az Iparművészeti Múzeumban
Budapest, Ráth György–villa, 2020. január 17. - március 29.
Néhány éve bukkant fel az Iparművészeti Múzeum egyik raktárában a firenzei születésű, de Rómában alkotó 17. századi művész, Antonio Tempesta egyik különleges alkotása, amely a festmények esetében megszokottól eltérően nem vászonra vagy fatáblára, hanem egy Afganisztán területéről származó drágakő lapra, úgynevezett lápisz lazulira készült.

Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött a mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag, néhol a fényt is áteresztő kőlap mindkét oldalán egy-egy ószövetségi jelenet látható, az alapként szolgáló színes kőzet mintázata az ábrázolások szerves részét képezi. A titokzatos és egyben lenyűgöző alkotás január 17-től látható a Ráth György-villa Drágakőre festve – Antonio Tempesta újonnan felfedezett képe(i) az Iparművészeti Múzeumban című új időszaki kiállításán.  

A kép festője, Antonio Tempesta a 17. század első évtizedeinek elismert művésze volt, hírnevét elsősorban grafikái biztosították. Különféle állatokat, csatákat ábrázoló metszeteit, nagyszabású bibliai és történeti sorozatait még Németalföldön is másolták. Működésének másik fontos területét jelentették a főúri megbízók számára különféle színes kőlapokra készített képei, ezeket az alkotásait ma olyan neves gyűjtemények őrzik, mint a párizsi Louvre vagy a bécsi Kunsthistorisches Museum, de római nemesi gyűjteményekben és magántulajdonban is találkozhatunk velük.  

Tempesta festménye 1944-ben a Nemzeti Múzeumból került az Iparművészeti Múzeumba a két intézmény anyagának részleges cseréje során. A képet a 19. század harmincas éveitől őrizte a Nemzeti Múzeum, ekkor vásárolták meg a jeles műgyűjtő, Jankovich Miklós (1772–1846) hatalmas és sok területet felölelő gyűjteményét. A műtárgy 2016 januárjában romos állapotban bukkant fel az Iparművészeti Múzeum egyik raktárában. Szétesett keretének berakásai mind hiányoztak, a festmények alapjául szolgáló kő számos apró darabra tört össze, a kőlap nemcsak törött, de hiányos is volt. A mindennek ellenére szerencsés módon fennmaradt kép a restaurálási munkálatoknak köszönhetően mára visszanyerte eredeti ragyogását. A Ráth György-villában a felújított művel együtt látható Jankovich Miklós hatalmas műgyűjteményének néhány kivételes ötvöskincse is, melyek Tempesta képéhez hasonlóan a 17. század főúri Wunderkammerjeibe illő darabok. 

2020.01.13