heti ZÖLD – Még menthető gépezetek
Lassan már az alsósok is tudják, mi az a beépített amortizáció. 20 éve még olyan háztartási gépeket és szórakoztató elektronikai cikkeket vettünk, amik bírják például máig, jelenleg meg 5 év alatt kifittyen egy-egy, kisebb-nagyobb szerkentyű. Nem sírjuk vissza a múltat, de okosabbak lehetünk, mint 5 éve.

A beépített amortizáció 

Anyagok és termékek, melyek működhetnének, épek maradhatnának évekig, mégis úgy rakják össze őket, hogy bizonyos kor után romoljanak el, mondják fel a szolgálatot vagy málljanak széjjel. Ennek ellenére ma is van olyan gyártó, amelynek a terméke tartós: hiba, bedöglés esetén érdemes megjavíttatni, pótalkatrészt venni ahelyett, hogy kihajítjuk a kukába. Amibe adott esetben bele sem fér, csak jön a vita és a probléma, és vesszük az újat pár évre ismét. 

A nagygépek épek-szépek 

Míg el nem romlik bennük valami. A háztartási nagygépek, mint a mosó-, a mosogató- és a hűtőgép mindenképpen érdemesek arra, hogy legalább egy-két kört fussunk a javíttatásuk érdekében. Ma már kimutatott adat, hogy a vásárlók szerencsére a legjobb energiahatékonyságú darabokat választják, illetve több helyen még 5 éves garanciát is adnak rájuk az üzletekben, mely idő alatt ingyenes javítást biztosítanak. Nem biztos, hogy azonnal egy újat kell venni, de ha mégis muszáj, akkor a boltok nagy része új termék vásárlása esetén elviszi a régit. 

A kisebb konyhai eszközök, vagy szórakoztató elektronikai tárgyak sajnos nehezebben javíthatók. Egy régi rádiót még meg lehetett szereltetni, ma már nem biztos, ahogy egy fejhallgatót vagy akár egy vízforralót sem. Egyszerűen többe kerül a korrekció, mint egy új megvétele, de még a szakinak sem biztos, hogy van hozzá alkatrésze. Vigyázzunk ezekre a törékenyebb, kényesebb tárgyainkra, azok részeire: vezetékekre, kapcsolókra, és rendszeresen portalanítsunk. 

Számítástechnikai kütyük

 

A számítástechnikai eszközök, a mobiltelefonok is külön kategóriát képeznek, ezekből is hatalmas mennyiségű a szemét. Kétévente, vagy még sűrűbben újulnak a rendszerek, elavulttá válik, ami pár hónapja újnak számított. Ha teheted, inkább csináltasd meg az elromlott kütyüt, ha meg mindenképp le akarod cserélni, mert megteheted, add el, vagy vidd el olyanoknak, akiknek nincs – rengetegen nem tudnak venni új gépeket. 

A Humusz Szövetség oldalán van egy javítóműhely-kereső, érdemes felkeresni!

Saját sztorik  

Ott van például a varrógép. A nagymamám asztali varrógépe még ma is működne, de egyszer már nem tudtam magammal szállítani költözéseim során, amit a mai napig bánok. Úgy 60 éves lehet, ha még megvan valahol. Csak tűt kellett cserélni benne meg cérnát. A mai kis táskavarrógépek könnyűek és könnyen mozdíthatók, de nincsen meg bennük az az anyagmennyiség, mint régi társaikban – bár a haladás híveként nem szoktam így nosztalgiázni, mégis tartósabbnak tűnt az ősöreg Neumann fémteste. Anyám varrógépe egy újabb, de még asztali verzió, melyben már a műanyag vette át a főszerepet, leszámítva magát az asztalt. Az fa. Ezeket még mindig érdemes rendbe hozatni, amennyiben meghibásodtak. A kisebb típusú, könnyebb gépek is bizonyára megérnek egy szervízt, mielőtt megszabadulnánk tőlük elromlás esetén.  

A másik az ütött-kopott kis porszívóm, ami még csak 6 éves, de már a műanyag sajnos itt-ott elfáradt: a csövek szélei megrepedtek, így nem lehet rendesen egymásba passzintani őket. A ragasztás nem igazán működő megoldás, így kénytelen voltam az egyik darabot kidobni és engedni a sorsnak, kétrét görnyedve porszívózni. A gép ettől még működött. Már épp kokettáltam egy új darabbal a neten, amikor vettem a fáradtságot és rákerestem alkatrészekre. Vannak. A városban is lehet standard csövet vásárolni, van mód szűrőt cserélni, a porzsák cseréje meg persze alapművelet. És a porszívóm így dolgozik tovább, ki tudja, meddig még, jól.

Szálka Sarolta
2020.02.05