Letartóztatták a művészt, aki „politikai pornó” oldalt akart létrehozni
Párizsban letartóztatták Pjotr Pavlenszkij orosz performanszművészt, aki 2013-ban azzal vált ismerté, hogy a földhöz szögelte herezacskóját a Vörös téren (korábban a Pussy Riot letartóztatása ellen tiltakozva a száját varrta össze), mert egy „politikai pornó” oldalt akart létrehozni, ezért feltette a Benjamin Griveaux-ról készült szexvideót az internetre.

Mint kiderült, Pavlenszkij töltötte fel az internetre a Párizs főpolgármesteri posztjára induló Benjamin Griveaux-ról az állítólagos szexvideót, ami miatt Macron jelöltje két nappal később lemondott. Az orosz művész elmondása szerint egy olyan „forrástól” szerezte a videót, aki kapcsolatban állt Griveaux-val. Pavlenszkijt letartóztatták, de a BBC szerint nem a videó miatt, hanem egy tavaly decemberi „fegyverrel elkövetett szándékos erőszak” miatt. A francia törvények értelmében akár két év börtönbüntetést is kaphat olyan szexuális tartalom megjelentetéséért, amihez az abban résztvevők nem járultak hozzá. A művész azt állítja, ő csak egy olyan politikai pornó weboldalt akar létrehozni, ami bemutatja, milyenek is a hatalmon lévő emberek. 

Pavlenszkij 2017 májusában kapott politikai menedékjogot a francia kormánytól, ám még ugyanebben az évben felgyújtotta a Bank of France épületének egyik bejáratát, amiért három év felfüggesztett büntetést kapott.  

(Art Newspaper) 

2020.02.18