heti ZÖLD – Takarítás vegyszermentesen
Paradoxonnak tűnik, de egy normál takarítás közben az ember folyamatosan szennyezi a környezetét. Olyan ez kicsit, mint a szőnyeg alá söprés, vagy átdobni a szemetet a szomszédba, vagy egy társasház málladozó homlokzatán csak az üzlet portálja körüli részt kifesteni: látszatmegoldás.

Ha még nem környezetbarát módon takarítasz, akkor több okból is itt az ideje, hogy válts: nemcsak menő így takarítani, hanem jóval olcsóbb és egészségesebb is. Nem beszélve arról, hogy főleg kisgyerekes családokban elég veszélyes mindent vegyszerekkel fertőtleníteni, hogy eltűnjön minden kórokozó és baktérium. Nem szabad a lakást sterilizálni, egyrészt nem életszerű, másrészt csak ártunk a gyereknek, ha nem találkozik olyan organizmusokkal, amelyekhez hozzá kell szoknia a szervezetének.

Íme, néhány tipp! 

Mosás 

Használj mosószódát és mosódiót, öblítő helyett pedig ecetet, illóolajat, mosóparfümöt. (Itt jegyezzük meg, hogy a mosódió szempontjából nincs egyetértés a klímavédők között (miért is lenne?), ugyanis sokan azt állítják, hogy a messziről érkező mosódió óriási ökológiai lábnyo-mot hagy.)  

Ha a ruhákon, ahogy a reklámokban mondják, makacsabb a szennyeződés, használj nátrium perkarbonátot, vagyis folttisztító sót. Istenien kivisz mindent, csak vigyázz, maximum negyven fokos legyen a víz, amibe beáztatod a ruhát. A színeset is lehet, egyáltalán nem halványítja el. Tégy próbát, áztass be pár koszos konyharuhát a folttisztítósós vízbe, hagyd benne pár órát, és csodálkozz! 

A mosógépet érdemes időnként üresen átmosni egy üveg ecettel és/vagy mosószódával, leszedik a vízkövet és az undi fekete nyálkás penészgombás lerakódást. A vízkővel folyamatosan harcolni kell, de a penészgombával nem, ha természetes mosószereket használsz.

A mosógép ajtaját pedig, ha éppen nem mosol – akár felül, akár alul töltős –, mindig hagyd nyitva, hogy szellőzzön! 

A mosogatás 

A mosogatáshoz használhatsz mosószappant (a vízbe reszelve), vagy ha nincs kedved ezzel vesződni, vásárolj illatszer-, vegyszer- és bioboltokban kapható környezetbarát mosogatószereket! Egyetlen különbség lesz a hagyományos mosogatószerekhez képest: kevésbé habzanak. De minek annyi hab? Ne feledd, mit jelent a régi mondás: nagyobb a füstje, mint a lángja. Szóval a látványos habzás nem minden, a koszt nem a hab viszi le. Az odaégett lábosokat szódabikarbónával lehet tisztíni: beleszórjuk, forró vizet öntünk rá, és állni hagyjuk. 

Lefolyótisztítás 

Ha lassan megy le a víz, szórj a lefolyóba szódabikarbónát, majd forró vízzel öntsd nyakon! A forró víz egyébként is kell néha a lefolyónak, mert fellazítja a zsiradékot. Csak vigyázz, ha műanyag a cső, ne legyen nagyon forró a víz. Ha nagy a dugulás, válaszd a legegyszerűbb módszert: irány a mosogató alja, tegyél egy lavórt alá, aztán szedd szét a lefolyót, legtöbbet simán szét lehet csavarni. A lavórba kiömlik az undok trutyi, kicsit még nyúlj bele (Borsószem királykisasszonyok kesztyűben!), tisztítsd ki. Föntről pedig lehet a régi jól bevált pumpát is használni. Tényleg működik.

De ebben az esetben is legjobb a megelőzés: zsiradékot, ételmaradékot nem engedünk a lefolyóba! A környezeten kívül magunkkal is kiszúrunk. 

Felmosás 

 

A konyha járólapjára biztos, hogy kell valami zsíroldó szer, javasoljuk a forró víz, szódabikarbóna és valamilyen illóolaj (citrom) keverékét. A parkettára viszont ritkán kerül ételmaradék vagy csöppen valami leves – ha mégis, azt úgyis azonnal feltakarítjuk –, úgyhogy egy szokásos takarítás során azt bőven elég vízzel és illóolajjal felmosni. A kintről behurcolt koszt, például a kutya sáros tappancsnyomát is elég vízzel felmosni. A víz ugyanis oldja a sarat.

A teafaolaj például jó fertőtlenítésre (gombaölő hatása is van), sokan azt is tesznek a felmosóvízbe. Elég jellegzetes szaga van, valaki vagy szereti, vagy nem.

Még pár tipp

Vízkőoldásra ecetet vagy citromsavat használjunk, tökéletesen működnek. Sokan arra hivatkoznak, hogy nem szeretik az ecet szagát, ezért nem használják. 1. Senki nem azért használja az ecetet, mert szereti a szagát! 2. Az ecet szaga pár percen belül elillan, szóval, miről beszélünk? A vízzel hígított ecet jó még ablakpucolásra, csempék átmosására is. 

Összefoglalva 

 

Az ecet többek között ablakpucolásra, a citromsav vízkőoldásra, a szódabikarbóna szagtalanításra, zsíroldásra, a mosószóda (nátrium karbonát) zsíroldásra és a folttisztító só (nátrium perkarbonát) folttisztítása, fehérítésre jó. Ezeket a szereket megveheted élelmiszer- és illatszerboltokban, bioboltban, DM-ben is vannak, sőt egyes kínai vegyesboltok is árulnak ilyesmit. Sokkal olcsóbban kijössz, ha ezeket a szereket használod, és a környezetet sem károsítod. Próbáld ki őket! 

2020.02.19