Jeremy Irons magyarázkodó szavaival indult az idei Berlinale
Csütörtök reggel elkezdődött a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek csütörtöki sajtótájékoztatóján az Oscar-díjas Jeremy Irons, az idei Berlinale nemzetközi zsűrijének elnöke reagált az elmúlt hetekben felemlegetett – a szexuális abúzussal, meleg párok házasságával és abortusszal kapcsolatos – korábbi megosztó megjegyzéseire.

A sajtótájékoztatón Irons elmondta, mekkora megtiszteltetés számára a felkérés, majd reagált a német sajtóban előhozott megosztó kijelentéseire. „Nem mint a zsűri elnöke, hanem mint magánszemély szeretnék szólni azokról a megjegyzésekről, amiket állítólagosan a múltban tettem, és amik az elmúlt hetekben néhány sajtóorgánumban előkerültek. Bárcsak ne kellene ezzel foglalkoznom, de nem akarom, hogy továbbra is elvonják a figyelmet a Berlinaléról” – mondta el az újságíróknak. Irons 2011-ben a brit Radio Timesnak adott interjújában azt nyilatkozta, „ha egy férfi ráteszi egy nő fenekére a kezét, bármelyik nő, akiben van egy kis spiritusz, tud ezzel mit kezdeni. Ez egyfajta kommunikáció.”

A színész egy másik interjújában bűnnek hívta az abortuszt, a Huffington Postban 2013-ban pedig kijelentette, ha legalizálnák a melegházasságokat, azzal arra ösztönöznék az apákat, hogy elvegyék a fiaikat, mert ezzel megúszhatnák az örökösödési adót.

Irons a sajtótájékoztatón elmondta, ezeket a megjegyzésit, korábban már tisztázta és elnézést kért értük, ettől függetlenül kitért ezekre a témákra. „Hadd mondjam el a nézeteimet ezekről a dolgokról. Először is, tiszta szívvel támogatom azt a globális mozgalmat, ami a nők jogait támogatja, és megvédi őket az agresszív, bántó és tiszteletlen bánásmódtól, akár otthon vagy a munkahelyeken. Másodszor, támogatom az azonos neműek házasságát, azokon a helyeken, ahol bevezették, és remélem, hogy ez a felvilágosult jogalkotás egyre több társadalomban megvalósulhat. A harmadik pedig, hogy teljes szívemből támogatom a nőknek az abortuszhoz való jogát” – mondta el Irons.

„Ez a három dolog emberi jog, és hiszem, hogy szükséges lépések egy civilizált és emberi társadalom irányában. Sok olyan hely van a világon, ahol ezek a jogok nem léteznek. (…) Remélem, hogy néhány film, amit megnézünk, megcélozzák ezeket a problémákat, a többi másik mellett, amikkel a világban szembe kell néznünk, várom, hogy megnézhessem az idei Berlinale filmjeit, amik arra ösztönöznek majd bennünket, hogy megkérdőjelezzünk meglévő attitűdöket, előítéleteket és az életnek azt a globális felfogását, ahogy azt ma látjuk.” 

(Variety) 

2020.02.21