heti ZÖLD – Energiahatékonysági világnap – március 6.
Az is lehet, hogy energiatakarékossági világnap néven ismered, a lényege az, hogy felhívja a figyelmünket arra, nem mindegy, hogyan éljük napjainkat, milyen gépeket és hogyan használunk, mit teszünk, vagy mit nem teszünk meg magunk körül.

Makro 

A világnapot 1998 óta ünnepeljük, jegyezzük, ekkor tartották meg ugyanis az első energiahatékonysági konferenciát Bécsben. Az esemény elsődleges célja az volt, hogy riadóztassa a Föld lakóit, főként a döntéshozókat, hogy az energiát gazdaságosan és környezetkímélő módon használjuk fel, valamint hogy mennyire fontos lenne az alternatív energiaforrások alkalmazása, előtérbe helyezése. 

Mindannyian tudjuk, hogy Földünk átlaghőmérséklete egyre melegebb, a legforróbb napok, sőt egész nyarak az utóbbi évszázadban zajlottak. A világon mindenhol változik a klíma, az Északi-sarkon olvad a jég, Finnországban is 30 fok van a nyári szünetben, Ausztráliában égnek az erdők, persze máshol is, és az okok is számosak lehetnek. Összességében mégis felismerhető és belátható, hogy valamit tenni kell magunkért és lakóhelyünkért – mindannyiunknak. És minél gyorsabban, hamarabb, eredményesebben, mert a melegedő tendencia továbbra is folytatódik.  

A nem megújuló energiaforrásoknak a fosszilis tüzelőanyagokat nevezzük (kőolaj, szén, földgáz, urán), ezeknek nincsen újraképződési mechanizmusuk, vagy ha mégis van, számunkra nagyon lassú. Amellett, hogy nem állnak rendelkezésünkre a végtelenségig, használatukkal egyre elviselhetetlenebbé tesszük a Föld légkörét. Éppen ezért folyik a csapból is, hogy át kell térnünk a megújuló energiaforrások használatára, melyeket a természet biztosít nekünk, csupán meg kell találnunk a módját, hogy miképp húzzuk fel a vitorlát: építhetünk szélmalmokat, felhasználhatjuk az életet adó napsugarak erejét napelemekkel és –kollektorokkal, munkába foghatjuk a vizet, már ami még van. A megújulók nem fogynak el, nem bocsátanak ki káros mellékterméket, miközben hasznunkra hajtjuk energiájukat.  

Nagyon fontos szerepe van emellett a szigetelésnek is, legyen szó akár ipari csarnokokról, vagy panelekről. Ha télen az utcát fűtjük, meg nyáron is, csak akkor a légkondival, akkor rengeteg energiát pazarolunk, de pénzt is, és csak tovább termeljük a hőt. Aki teheti, épít energiatakarékos házat mindenféle okos megoldással, de ezt azért rengeteg ember nem engedheti meg magának. 

Tisztában vagyunk a közlekedés okozta légköri ártalmakkal, a vízkészletünk fogyatkozásával, a melegedéssel, ugyanakkor a környezetvédelmi kultúra elsajátítása lassú folyamat, és nehezen szerveződik alulról. Vagy ha igen, akkor is nagyon sok idő, mire elterjed mindenhol. Az igazán nagy energiapazarlók a cégek, nagyvállalatok, akik szemléletük megváltoztatásával komolyabb hatást érhetnének el, mely folyamat talán mégis beindulni látszik itt-ott.  

Mikro 

De ez nem jelenti azt, hogy mi ne tegyünk semmit, mert az „úgysem számít”. Minden apró tettnek hatása van, mint egy pillangószárny-rebbenésnek.  

Akkor mégis, mit tehetsz Te? 

Ültess fát!– ahol több a fa, ott a levegő is jobb, nyáron pedig elbújhat majd az árnyékba gyermeked vagy unokád. Te még nem biztos. 

Áramtalaníts! – húzd ki a konnektorokat a dugaljakból éjszakára, amikor már a villamos is aluszik! 

Kapcsold ki! – Az elektromos eszközöket csak addig hagyd bekapcsolva, amíg használod azokat! Háttértévézés helyett hallgasd a szél susogását vagy egy jó zenét a telefonról! 

Oltsd le! – Ha kilépsz egy helyiségből, kapcsold le a villanyt! 

Válts okosan! – Vásárolj energiatakarékos izzót, háztartási kis- és nagygépet! 

Használd a rolót! – Nyáron húzd le, télen pedig fel! 

Keveset autózz! – Ha teheted, utazz tömegközlekedéssel, biciklin vagy gyalog! 

Oszd be, és uralkodj magadon! – Törekedj arra, hogy az autót gazdaságosan használd, azaz vigyél magaddal másokat, tankolj minőségibb üzemanyagot, vezess okosan! 

Utánad a vízözön? – Inkább takarékoskodj és légy megfontolt: csöpögős csapod szereltesd meg, áztatva mosogass, vagy mosogatógépben! Zuhanyozz, fogmosás közben zárd el a csapot! 

Légy hatékony! – ne moss félgőzzel: egy-egy mosást tervezz meg, legyen kihasználva az a mosógép! 

Öntözz esővízzel, már ha van hol gyűjteni és mit öntözni! 

Gyűjts szelektíven szemetet, és komposztálj, ha van rá módod! 

Támogasd az energiahatékony vállalkozásokat adód 1%-ával, Facebook-megosztással, találkozz hasonszőrűekkel, együtt minden könnyebb! 

A spinning órákon meg érdemes lenne valami átalakítóra kötni a bringákat, hogy az az izomenergia se vesszen kárba, amit a lelkes sportolók termelnek. Ha így termelnénk áramot, tuti nem lenne gond az elhízással sem. 

SzS
2020.03.04