A 2001-es Arany Zsiráf díjkiosztó
Budapest Kongresszusi Központ, 2001. március 8.

Nem zajlott meglepetésektől mentesen 2001. március 8-án este az Arany Zsiráf díjkiosztó gálája a Budapest Kongresszusi Központban, ahol sok hazai sztár mellett egy külföldi is megjelent - az amerikai énekesnő, Anastacia személyében. Akadtak meghökkentő jelölések, születtek meglepő eredmények, néhány színpadra lépő művész furcsa akciókba bocsátkozott, az egyik kategóriában pedig tévesen hirdették ki a nyertest.
Előzmények:


Az Arany Zsiráf-gálát a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) 1993 óta minden évben megrendezi. 1998-ig külön díjazták a legjobb kereskedelmi eredményeket elérő, illetve a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt albumokat, az 1999-es gálától kezdve azonban már ezt a kettőt összevonták. Az elmúlt két évben ez elég szerencsétlenül úgy történt, hogy egy 200 fős (zenészekből, újságírókból, tévés és rádiós személyiségekből, producerekből és egyéb zeneipari figurákból álló) jelölőbizottság szavazatai alapján minden kategóriából kiválasztották az öt legtöbb szavazatot kapó albumot, majd ezekből választott egy héttagú zsűri, csakhogy az így kijött eredményeket ezután még összesítették a kereskedelmi siker (eladott példányszám) alapján kiszámolt pontszámokkal, és csak ekkor hirdettek győztest - összemosva ezzel szakmai és kereskedelmi szempontokat. Idén már szerencsésebb volt a szituáció, mivel a 200 fős jelölőbizottság szavazatainak eredményeit még a zsűrihez kerülés előtt összesítették az eladási adatokból származó pontszámokkal, így a héttagú zsűri már tényleg igazi zsűriként funkcionálhatott: az eléjük került kategóriánkénti öt-öt jelölt album közül mindannyian egy-egy lemezre szavazhattak, és a végeredmény az ő szavazataik összesítéséből született.

A helyzetet bonyolítja, hogy - a külföldi díjkiosztóktól eltérően - nemcsak az utóbbi egy, hanem az utóbbi két esztendőben megjelent lemezek közül lehet választani, bizonyos kategóriákban pedig nem is igazán oda tartozó albumok kerültek nevezésre: Melanie C, Roy és Ádám vagy az Offspring például "modern rock" kategóriában indult (csak összevetésként: a Limp Bizkit sima "rock"-ként futott), az Anima Sound Systemet "hazai jazz vagy world music" kategóriában indították, de a legdurvább példa, hogy az 1998-ban Grammy-díjat nyert Buena Vista Social Club most mint "filmzene" versenyzett, noha egy sima stúdióalbumról van szó, melynek a turnéjáról forgattak később azonos címmel filmet (ez kábé olyan, mint a Pink Floyd-féle The Wallt filmzenelemeznek nevezni csak azért, mert két évvel a megjelenése után készült egy film az alapján). A lemezek nevezési kategóriáit a kiadók döntik el, de az efféle anomáliák kiküszöbölésére talán a MAHASZ-nak ki kellene dolgoznia valami stratégiát

(Csak egy megjegyzés: az amerikai Grammy sem hibátlan ebből a szempontból - gondoljunk csak arra, mikor a Chemical Brothers dance-duó egyik száma "instrumentális rock" kategóriában nyert 1998-ban.)


A műsor:


A 2001. március 8-i Arany Zsiráf-gála műsorvezetője Philip (Z+) és a DJ-emelvényről konferáló Garami Gábor (Danubius rádió) volt. A néhány angol kiejtési bakinál súlyosabb volt, hogy mikor Philip a külföldi rap kategóriát konferálta, a videokivetítőn a külföldi dance kategória jelöltjeit láthattuk, s amikor ismét próbálkozott, akkor meg a filmzene kategória jelöltjeinek kliprészletei kezdtek peregni (harmadikra sikerült a dolog). A hat külföldi kategória győzteseit egyébként két részletben, gyors egymásutánban hirdették ki, és - a korábbi évek gyakorlatától eltérően - ezúttal a hozzájuk járó zsiráfszobrokat sem vehették át a színpadon a díjazott művészek kiadóinak képviselői. (Az év külföldi dance albuma Craig David Born To Do It című bemutatkozólemeze lett, ami azért is érdekes, mert az ifjú angol énekesnek saját országa zenei díjkiosztójáról, a február 26-i Brit Awards gálájáról - hat jelölése ellenére - üres kézzel kellett távoznia, amin szinte az egész ottani szakma felháborodott.)

Az év hangfelvétele-díjnál, melyet egy külön öttagú szakmai zsűri ítélt oda, a konferanszié a hangmérnökök fontosságát ecsetelte, majd színpadra szólította Galambos Zoltánt és Nagy Ádámot, mint a Most jövünk mi című Roy & Ádám-album hangmérnökeit. A zeneszerző-zenész-hangszerelő Galambos ki is ment, majd közölte, hogy ő nem is hangmérnök, az három másik ember volt, és a díjat nekik ajánlotta.

Szintén külön öttagú szakmai zsűri szavazott az év hazai videoklipjére, ami szerintük Dés László Akarsz-e? című dalához készült.

A kategóriák győzteseinek kihirdetése között magyar művészek léptek fel egy-egy dallal: a Venus (Philip "az élő zene élharcosai"-ként konferálta őket!), a Crystal (ír szteptáncbetéttel), Roy és Ádám (rövidgatyában, filccel "kitetovált" lábakkal), az Irigy Hónaljmirigy (Karel Gott-paródiával), a Sub Bass Monster (élő zenekara élén egy vadonatúj számmal), a Heven Street Seven (a Mozdulj hosszú változatával), Ákos (a Keresem az utammal) és az életműdíjjal jutalmazott Charlie (egy Eric Clapton-számmal). A Philip által kitartó zenekari munkájáért dicsért Kozmix fellépése előtt a duó énekese hosszasan és kissé összefüggéstelenül kritizálta a hazai popzenei ízlés és bizonyos előadók alacsony színvonalát (ez furán hangzott az ő szájából), majd egy tangóharmonikás bácsival kiegészülve a Se veled, se nélküled című lakodalmas slágert kezdte énekelni.


A CD- és kazettamásolás elleni harcra utalva a MAHASZ elnöke, dr. Musinger Ágnes a XIV. kerületi rendőrkapitányság munkatársainak nyújtotta át Az év hamisítás elleni díját (Dopemanék hangos megjegyzéseket tettek), ám nem sokkal utána a már említett Az év hazai jazz vagy world music albuma kategóriában nyerő Anima Sound System egyik tagja díjátvétel közben a "Másoljátok a lemezünket!" felkiáltást intézte az ezen jót derülő közönséghez.Az év hazai popalbuma kategóriában - a szoros versenyt kiemelve - a V-Tech együttest hirdették ki győztesként, ám a gála legvégén, miután a sztárvendég Anastacia elénekelt két dalt Not That Kind című sikeralbumáról, Philip bemondta, hogy "Botrány van!", majd bekonferálta Buza Sándort, a zsűri egyik tagját, aki helyesbített, hogy nincs botrány, csupán a szavazatok összeszámolásánál történt egyetlen hiba. Az év hazai popalbuma kategóriában ugyanis a zsűri hét tagjából négyen a United együttes lemezére szavaztak, és csak hárman a V-Tech albumára. Amikor meghallották, hogy mégis a V-Tech-et hirdetik ki díjnyertesként, megkeresték a MAHASZ elnökét és a közjegyzőt, majd velük együtt átnézték a délelőtt leadott egyéni szavazólapokat, illetve az azok alapján kitöltött összesítőívet, és kiderült, hogy ez utóbbin az egyik x-et tévedésből egy sorral lejjebb húzták be - a V-Tech egy sorral a United alatt szerepelt a papíron -, a figyelmetlenség tehát tényleg a délelőtti összesítésnél történt, ahol hárman (két MAHASZ-tag és a közjegyző) voltak jelen.

A díj természetesen a Unitednek jár. Hivatalosan A Nap felé című második albumuk lemezbemutató koncertjén, március 27-én a Loko Parkban fogja nekik átnyújtani a MAHASZ képviselője.


A további nyertesek kategóriánként:


Az év hazai rockalbuma - Kispál és a Borz: Velőrózsák

Az év külföldi rockalbuma - U2: All That You Can't Leave Behind

Az év külföldi popalbuma - Madonna: Music

Az év hazai dance-albuma - TNT: Három

Az év hazai modern rock albuma - FreshFabrik: Drive My Hand

Az év külföldi modern rock albuma - Radiohead: Kid A

Az év hazai rapalbuma - Ganxsta Zolee & Kartel: Rosszfiúk

Az év külföldi rapalbuma - Eminem: The Marshall Mathers LP

Az év hazai felfedezett albuma - Yonderboi: Shallow And Profound

Az év feldolgozásalbuma - KISPÁLraMIX

Az év filmzenealbuma - The Beach (A part)

Az év prózai albuma - Hofi: 1400.A hazai nyertesek közül Hofi Géza és az éppen Miskolcon koncertező Kispál és a Borz együttes nem volt jelen, helyettük az előbbinél a lemezkiadó, az utóbbinál a menedzser vette át a díjat. Az Arany Zsiráf- gáláról tévéfelvétel készült, melynek vágott változata március 17-én 21.05-kor kerül adásba az m1-en.

(est.hu)
2001.03.09