Miles Davis: The Essential Miles Davis
(Columbia/Sony)

Úgy 1996 tájékán azt mondták, hogy ha Davis még élne (1991-ben hunyt el), akkor most drum'n'basst játszana. Ha még most is élne, akkor valószínűleg olyan zenét játszana, ami majd eztán jön divatba. Születésének 75. évfordulójára most megjelent egy 150 perces, dupla CD-s válogatáslemez, mely azokat is ki kell, hogy elégítse, akik a tavalyelőtti Davis-remixlemezről (jogosan) épp a mester szellemét hiányolták.
Davis kalandos (és tanulságos) karriertörténetét oldalakon keresztül lehetne mesélni. Hogy mije volt ő a dzsessznek, azt fejtsék meg a téma szakértői, legyen annyi elég, hogy ezen a teljes életmű-keresztmetszeten a műfaj apraja-nagyja egyenrangú társként működik közre (ez is egyik vonása Davis zsenialitásának): Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Gil Evans, John Coltrane, Herbie Hancock, Ron Carter, Wayne Shorter, Chick Corea, John McLaughlin, Keith Jarrett, Dave Holland, Mike Stern, Macus Miller, John Scofield... Tökéletes dzsessz Ki kicsoda: akiket Davis beemelt zenekarába, azoknak nem volt pardon, sztárok lettek, egyszerűen azért, mert kimagasló művészek voltak. Az már csak a szükséges plusz, hogy a könnyűzenének is az egyik legbefolyásosabb alakítója volt, Zappától a hiphopig, a Massive Attacktől a Verve-ig, a Radioheadig lehetne hosszasan... de hagyjuk. Amikor a nagyvárosi dzsesszbe oltott melankólia tökéletes interpretálója wah-wah pedálba dugta trombitáját, az Jimi Hendrix-kaliberű rockmegnyilvánulás volt, amikor pedig Cindy Lauper popslágerét (lásd: Time After Time) ültette a később acid jazznek nevezett alapokra, az ha már rég nem is a cool születése, de legalább az akkori, példamutató megtestesítése volt.

Egy válogatás azoknak, akik majd csak ezután kezdik el begyűjteni az egyes sorlemezeket: csak hogy tudják, merre induljanak.

10/10


www.miles-davis.com

Dömötör Endre
2001.07.17