Tool: Lateralus
(Tool Dissectional/EMI)

A Los Angeles-i Tool zenekar tízéves fennállásának felét töltötte harmadik lemezének elkészítésével - igaz, a korábbi két albuma, az 1993-as Undertow és a '96-os Aenima között is eltelt egy kis idő. Az elmúlt években Maynard James Keenan énekes A Perfect Circle néven alakított másik - hasonlóan sikeres - zenekart, szerepelt egy számban a Deftones White Pony albumán is (lásd Deftones-interjúnkat!), de igazi otthona a Tool maradt.


Az arc nélküli zenekar sem a klipekben, sem a lemezborítón nem látható, helyette inkább Alex Grey "fejmetszet-tanulmányával" díszítette ki a
fekete CD-védőtok alatt meghúzódó műanyag bookletet Adam Jones gitáros, aki civilben filmes trükkmester, szobrász és animátor (a Predator 2, illetve a Terminator 2 trükkjelenetein és természetesen a Tool-videókon, illetve a turnékon látható vetítéseken is dolgozott - lásd beszámolónkat a Roskilde Fesztiválon adott koncertről). Ami pedig a zenét illeti, az tulajdonképpen progresszív rock a sötétebb fajtából - producerük, Dave Bottrill korábban Peter Gabriellel, a King Crimsonnal, Robert Fripp-pel és David Sylviannel kooperált többek között. A Tool ezen a lemezen sajnos némiképp veszített egyedi, borongós hangulatából, előtérbe kerültek az aprólékosan kidolgozott zenei megoldások, színes részletek. Talán ha kicsit kevesebbet csiszolgatták volna a dalokat (mondjuk csak három évig), lehet, hogy ez nem történik meg - ki tudja? Persze így is fantasztikus lemez Lateralus, tele izgalmas váltásokkal, gyönyörű énekdallamokkal, a hangzás kristálytiszta, Danny Carey dobos pedig egy zseni.

Mindenképpen a 2001-es év egyik legizgalmasabb rock/metál lemeze.


8/10
Blaskovics György
2001.08.28