Magyar Ugar Vol. 1
(Ugar/UCMG)

Annak ellenére, hogy az egyre nagyobb nemzetközi népszerűségnek örvendő UCMG kiadó Ugar címkéje még mindig új, friss ízként szerepel a hazai zenei terítéken, máris elég anyaga van ahhoz, hogy egy kifejezetten nívós válogatáskiadvánnyal szerezzen magának sok-sok új rajongót.


Magyarországról sosem volt könnyű belefolyni a világ zenei áramába, az UCMG magyar részlegének mégis elképesztő sebességgel sikerült véghezvinni: megismertette Európát az Animával, Marcellel, Yonderboi-jal és Deutsch Gáborral. A kiadón belül nemrégiben alapított Ugar label olyan tehetségeket fedezett fel magának és nekünk, mint az Amorf Ördögök (lásd: Betyár a Holdon) vagy Miraque i Myro (lásd: Eden Zoo), akik ugyanúgy megérdemlik a minél nagyobb nyilvánosságot, mint az előbb említett fiatalok, akiknek már megindult szekerük a világhírnév felé. E válogatás - mely egy sorozat első darabja - azon túl, hogy népszerűsíteni kívánja a Magyar Ugar kincseit, különleges csemegékkel is szolgál azok számára, akik már ismerik és szeretik ezeket az előadókat.

A lemezre vegyesen kerültek már ismert szerzemények eredeti verziói (mint az Amorf Ördögök- vagy a Miraque i Myro-számok), remekbe szabott remixek (Yonderboi Deutsch Gábort, a német De-Phazz az Animát, Virgács Yonderboi-t editálta újra például), eddig kiadatlan, ám hamarosan albumon megjelenő számok (mint Marcel Orchideája, a Golden Army The Seed Of My Molecule-ja vagy a nevét időközben lerövidítő Miraq Noble-Minded Madjar Hacker című tétele), illetve olyan szerzők, előadók munkái, akiket pont ez a kompiláció mutat majd be a hazai és a határokon túli közönségnek (Freedom Republic, Zagar és egy '96-os felvétellel Bernáthy & Son - csupa olyan név, amit jó lesz gyorsan bevésni). Igazi kuriózum az Ez a ház is című Trabant-klasszikus feldolgozása, melyet Virgács készített - Váczi Eszterrel!

Nagyon szép, igényes munka kívül-belül, tökéletes zenei portfólió.

8/10
siráj
2001.09.06