Green Day: International Superhits!
(Reprise/Warner)

A kilencvenes évekbeli punk-pop áttörés zászlóshajója, a Green Day trió (kiadója) elérkezettnek látta az időt egy slágerválogatás kiadására.


A gitáros-énekes Billie Joe Armstrong, a basszista-vokalista Mike Dirnt és a dobos Tré Cool még nincsenek harminc évesek. Mikor az 1994-es Dookie album befuttatta őket, akkoriban lettek nagykorúak, de előtte már tinédzserként végigturnézták Amerikai és Európa lepukkant punkklubjait (részletek az est.hu-nak adott tavalyi Green Day-interjúban), sőt Billie Joe és Mike már 11 korukban együtt rockoltak. Egy korrekt kis zenekari sztoriról van szó tehát, melyet olyan korrekt kis slágerek szegélyeztek, mint a Basket Case, a Longview, a Welcome To Paradise, a Good Riddance vonósdíszítésű balladája, a Nice Guys Finish Last, az érettebb, beatesebb, akusztikusabb hangulatú Warning albumról való Minority vagy a címadó dal. Valljuk be, ahogy egyre gyengébb fiatal utánzatok jöttek, Billie Joe-ék dalszerzői érdemei felértékelődtek!

Most itt vannak a fentebb említett sikerdalok a dalszövegekkel együtt, plusz két új felvétel, a Warning hangzásában született Poprocks & Coke és a hajszás Maria, egy órában 21 szám, semmi túlbonyolítás. Csak azt sajnálhatjuk, hogy a tinédzserkori független lemezeikről (39/Smooth, Kerplunk) nem hallunk semmit mutatóba.

8/10
Déri Zsolt
2001.11.26