Pókember
Megjelenés: 2002. november 5.

Senki sem kerülheti el a sorsát, így annyi más képregényfigura után végül a Pókember is a filmvászonra került, ráadásul "születésének" kereken negyvenedik évfordulóján. Peter Parker egy genetikailag manipulált pók csípésétől emberfeletti képességekre tesz szert, így végre hasznossá teheti magát. Bármilyen falon fel tud mászni és ami még ennél is hasznosabb, pókhálót tud kilőni, amit lengőkötélként használ közlekedés közben, miközben segít, ahol tud. Ellenfele a gonosz Zöld Manó, aki pedig nem más, mint hősünk legjobb barátjának apja, aki szintén véletlen lett ilyen, de ez nem mentség, és hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, hősünk szívszerelme pedig a már említett legjobb barát csaja, Mary Jean.


Sam Raimi már készített filmet képregényből (Darkman) és tudhat egy-két dolgot a szuperhősökről, mivel ő rendezte a Xena és a Herkules egyes részeit. Ez garancia arra, hogy a Pókember korrekt, jól megcsinált munka, de nem ígér sok újat. Igaz, ez egy klasszikus darab, amibe nem lehet csak úgy belekontárkodni, hiszen messze a legnépszerűbb a képregényhősök igen népes táborában. Raimi egyetlen dologban tért el a szokásos feldolgozásoktól: nem egy daliás, jóképű sztár csinál úgy, mintha különben teljesen átlagos lenne, hanem egy valóban hétköznapi fiú, Toby Maguire (Árvák hercege, Pokoli hétvége) bújik a szuperhős bőrébe. A történetbe annyi újat azért még csempésztek, hogy erősen kidomborítják Peter Parker személyiségfejlődését - az új képességeire való rácsodálkozás tényleg a film legjobb részeit teszi ki.

****

Extrák:

Hol is kezdjük? Az első lemezen két audiokommentárral is megnézhetjük a filmet, az elsőn a rendezővel, a producerrel és Kirsten Dunsttal, a másikon a speceffektes emberrel és csapatával, de azt is beállíthatjuk, hogy érdekességeket tartalmazó kis ablakok jelenjenek meg rendre. Van még néhány előzetes, két videoklip, interaktív menü, fotógaléria, filmográfiák és a karakterek adatai, valamint egy DVD-ROM, amin összehasonlíthatjuk a képregényt a filmmel, sőt, egy részletet a saját kommentárunkkal is rögzíthetünk, vannak linkek és a Pókember 2.-ből is kapunk ízelítőt. A második lemez három alapos werk-, illetve dokumentumfilmmel kezdődik, de megkaphatjuk a rendező és a zeneszerző aktáját is, aztán jön néhány próbafelvétel és ruhapróba, néhány baki és egy jól összeállított galéria, valamint Spidy ellenfeleinek és szerelmeinek aktái. Bepillantást nyerhetünk a képregényarchívumban - sajnos csak néhány borító - és tippeket kapunk a Spider-Man videójátékhoz, aminek első két szintjével találkozhatunk is ennek a lemeznek a DVD-ROM-ján, ahol további linkeket és Marvel képregényeket is találhatunk.

*****

Hang: magyar, angol 5.1
Kép: 16:9/1, 85:1, színes
Felirat: magyar, angol
Extrák felirata: német, franciaSpiderman

2002 amerikai akciófilm Hossz: 121 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Sam Raimi Szereplők: Tobey Maguire, Willem Dafoe, Kirsten Dunst, Cliff Robertson, Rosemary Harris, J.K. Simons
Vízer
2002.11.05