A kincses bolygó
Megjelent

Egy rejtélyes vándor halála előtt ifjú hősünkre bízza a kincses bolygó térképét. Ám a gazdag zsákmányra a gonosz kalózoknak is fáj a foguk. Sok kaland és viszontagság után végül fény derül a bolygó kincsének titkára.


Disneyéknél sajnos egyre inkább hagyománnyá válik, hogy fognak egy-egy klasszikust, mely századokon keresztül remekül bevált, és a piac törvényeire hivatkozva - és közönségük intelligenciáját alábecsülve - belenyúlnak, és megbuherálják, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az aranyszabályt, mely úgy szól, hogy ha nem romlott el, ne javítsd ki. A legelrettentőbb példa erre természetesen a happyendesített Notre Dame-i toronyőr, de Robert Louis Stevenson Kincses szigete sem járt sokkal jobban. A "zseniális" koncepció a múltból jövőt, a tengerből űrt, a tengerészekből különféle űrlényeket, a rejtélyes kalóz Long John Silverből kiborgot, a kincses szigetből kincses bolygót csinált. Viszont az űrhajók vitorlások maradtak. Hogy mi járhatott az alkotók fejében, az még a bolygó kincsénél is nagyobb rejtély. Talán megirigyelték a Titán AE "sikerét"? Azt hihetnénk, az ilyesfajta koncepciókat az indokolja, hogy a sci-fisített helyszínek és lények látványosabb jelenetekre adnak alkalmat. Nos, ezt a tévhitet majd nyáron a Szindbád fogja fényesen cáfolni.

De ne legyünk ennyire szigorúak. Balfogásaival együtt a Kincses bolygóból természetesen árad a profizmus, többnyire elég izgalmas és szórakoztató, és csak egy betétdal van benne. Középkategóriás Disney, a fiatalabb korosztálynál bizonyosan célba talál. De aztán adjuk a srácok kezébe a könyvet is, hogy legyen esélyük megtudni, mi az igazi rakenroll.
***

Extrák:

A film készítésének minden fázisa számos rövidfilmben bemutatva, kimerítő részletességgel, plusz kimaradt jelenetek, előzetesek, egy közepesen érdekes audiokommentár és egy videoklip.
***

Hang: magyar, angol, cseh 5.1
Kép: 16:9/1, 78:1, színes
Felirat: magyar + 6 nyelv
Extrák felirata: magyarTREASURE PLANET

2002 amerikai rajzfilm Hossz: 95 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Ron Clements, John Musker
Watsz Demeter
2003.05.06