Hiperkarma: Mitévő?
(1g / Hungaroton)

A Hiperkarma első albumához briliáns kislemeztrilógia is tartozott (Dob+basszus, Lidocain, Hiperkarma). A június elején megjelenő Amondó albumról - amint interjúnkból is kiderült - két dal kerül ki maxira: először a Mitévő?, majd az arra felelő címadó szám. A Mitévő?-höz egy remix is készült, DJ Titusz keze alatt.


Az Amondó és a Mitévő? az új album monumentális ikercsúcsai, öt percnél is hosszabbak, testvérdalok, hasonló a ritmusuk, szövegük egymáshoz kapcsolódik, még konkrét átfedés is van köztük („a nyakamon a sugarak a kezeid”). Az Amondó a brutálisabb és a zseniálisabb, a Mitévő? viszont zeneileg egy fokkal egyszerűbb és fülbemászóbb – kicsit a Mindenki függ című koncertfavorit dalt idézi az előző albumról. Mániákus szövege skizofrén agymenés, belső párbeszéd, kérdezz-felelek (pontosabban nem felelek, mert geci vagyok, imádok titkolódzni, élvezem, hogy szívathatlak, kínozhatlak, stb.). A dologban a lenyűgöző az, hogy a popzene (na jó, a rockzene, de a slágeres rockzene) eszköztárával és a dalszerző-énekes Bérczesi Róbertre jellemző istenadta prozódiai érzékkel van előadva. Ez a 2003-as év legjobb magyar dala, de csak addig a néhány napig, amíg az Amondó című szám hivatalosan meg nem jelenik (az albumon).

A maxin a Mitévő? 5 perc 45 másodperces eredeti albumverziója mellett helyet kapott egy három és fél percre rövidített rádióverzió is (az intróból lenyestek 20 másodpercet, kivágtak a vége felé egy instrumentális témát meg egy „versszakot”, és kicsit korábban lehúzták a „hányszor mondjam?” ismétlést), de az igazi érdekesség a Bëlga együttes DJ-je, Titusz által készített remix, mely a külföldön mostanában oly divatos nyolcvanas évekbeli szintipop-retro jegyében született – és igazán élvezetesre sikerült (ez a mix – „a nyakamon a sugarak” és „az igazam az igazad” rész mellett – csak a dal szövegének első felét őrzi meg, és még „refrénként” is újráz belőle egy szeletet, ha már a zenekar magától nem tett a dalba hagyományos ismétlődő refrént).

Bár 2003. május 24-én a Hiperkarma ingyenes "maxibemutató koncertet" tartott a budapesti Gödörben a Mitévő? megjelenése kapcsán, a korongot hiába keresnénk a boltokban. A 250 példányban legyártott maxi ugyanis hivatalos kereskedelmi forgalomba nem kerül, ám a leggyorsabb rajongók megnyerhetik - a június közepén beinduló új www.hiperkarma.hu weboldalon.


10/10
Déri Zsolt
2003.06.02