Atlantisz - Az elveszett birodalom
A Disney-stúdió az Atlantisszal új rajzfilmes műfajt óhajtott teremteni. Véleményük szerint ugyanis animált kalandfilm még nem született, és elérkezett az idő arra, hogy egy valódi rajzos akciófilm készüljön, ahol a „fiúk és lányok együtt törekednek a cél felé”, és ahol a fentiek miatt a „kevesebb dal, több robbanás” elvét is fel lehet vállalni. Sajnos a filmkészítők ars poéticájában a humorról nem esik szó, noha Disneyéknél ez mindig fontos szerepet játszott - ennélfogva ki is marad a műből. (Nagyon hiányzik.) A dalok hiánya nem annyira zavaró, de ebbe az izgalmas, bár sokszor rutinmegoldásokat alkalmazó látványos kalandfilmbe nem is illettek volna.


1914-ben járunk. Hősünknek, a bogaras ifjú tudósnak, Milónak mániájává vált, hogy egyszer majd megtalálja Atlantiszt. Egy isteni csoda és a forgatókönyvírók segítségével szuper mentort kap ajándékba: a rejtélyes öregúr nemcsak az elsüllyedt földrész felé vezető utat leíró titkos kötetet birtokolja, hanem még nagyon gazdag is - hajlandó pénzt feccölni a víz alatti vízitúrába. Indulhat az expedíció! A kalandos tenger alatti utazás után a válogatott legénység töredéke ér csak Atlantiszba, ahol egy kihalóban lévő civilizációt találnak. Milo segítségével újra fel lehetne virágoztatni a legendás várost, de, sajna, hősünk „muzeológus kollégái” nem érdekeltek ebben... ****Extrák:

Magyar nyelvű menüsor segítségével válogathatunk az extrák tömkelegéből: a filmötlettől kezdve a jelenetek felépítésén és a rajzfilmfigurák megrajzolásán, finomításán át egészen a kész termékig végigvezet bennünket a két rendező és a producer. Több mint 200 rajz segítségével vehetjük szemügyre a főhősnő, a Leviatán nevű gépszörny és más szereplők megrajzolásának folyamatát. Megismerkedhetünk a forgatókönyvírás nehézségeivel is: az elmúlt 2500 évben ugyanis nagyon sokan foglalkoztak - Platóntól kortárs tudósokig - Atlantisz legendájával, így a film készítőinek nem volt könnyű kiszűrniük a használható elemeket a sokszor zavaros szövegekből. Tanúi lehetünk annak is, amikor a filmesek a hiteles miliőteremtés szándékától vezérelve ellátogatnak egy tengeralattjáróra, illetve egy barlangba. A megszokott rendezői-produceri kommmentáron kívül (ami szintén sok érdekességgel kecsegtet) a vizuális audiokommentárban számos kimaradt jelenettel, illetve „alkotói melléfogással” lehetünk gazdagabbak, de láthatunk egy-két olyan elrejtett poént is, amelyeket a filmet nézve nem veszünk észre. Végezetül A filmkészítés rejtelmei című blokkban a Leviatán csatáján keresztül részletes-látványos bemutatót kapunk abból, hogy épül fel egy mozgalmas képsor az első skiccektől a végleges jelenetig. *****Hang: magyar, angol, cseh 5.1, bolgár, szlovák surround

Kép: 4:3, színes

Felirat: magyar + 5 nyelv

Extrák felirata: magyarAtlantis: The Lost Empire

2001 amerikai rajzfilm Hossz: 95 perc Forgalmazó: InterCom Rendezők: Kirk Wise, Gary Trousdale
J.A.
2002.06.04