Tizenhárom
Térdzokni, plüssmackó, kutyasétáltatás a parkban és ötös irodalomból... Na ez az, ami egy hetedikes tinilány életébe nem férhet bele, ha jóban akar lenni az évfolyam legdögösebb vadmacskájával, Evie Zamorával, ráadásul egy olyan világban, ahol a tizenévesek - akikhez képest Larry Clark „kölykei” pusztán eltévelyedett angyalok - érettségüket lopásokkal, szexszel és droggal tesztelik, s ahol egy Britney Spears-film csak akkor lenne igazán jó, ha Brit végig k...élne benne.


Tracy (Evan Rachel Wood) pont tizenhárom. Copfos iskolás lány, akit egy kínos zoknijelenet taszít a sötét lelkű tizenévesek sorstalanságába. És Catherine Hardwicke nem kegyelmez: könyörtelen nyersességgel adagolja a nézőknek az Evie Zamorát alakító Nikki Reeddel karöltve kőkeménnyé gyúrt forgatókönyv alapján az amerikai kamaszvalóságot. A Tizenhárom az utóbbi évek tinivígjátékainak talán legsokkolóbb ellenpontja, mely kicsit Larry Clark-osan próbál meg képen törölni a XXI. század hamis és ténylegesen áldozatokat követelő reklámbóvli-értékrendjével.

Bámulatos, hogy egy női szemmel, sőt, szinte kizárólag női stábbal készülő produkció mennyire unisex módon tud jó lenni (igazán nem lehet azt mondani rá, hogy ez egy amolyan női film). Zseniális, ahogyan a fokozatosan elvaduló kamaszlányok zaklatottságát követi a kézi kamera mozgásának esetlegessége, illetve ahogy a klippé komponált jeleneteket néhol szó szerinti eszméletvesztésig pörgeti az operatőr (pl. a kivilágított éjszakai park vízpermetfüggönye előtti betépés képei) és Mark Mortersbaugh zenéje.

Holly Hunter (aki egyébként a film producere is) tehetetlen, szakadt Los-Angeles-i, koszos körmű, neohippi anyakaraktere pedig igazi hab a lakkozott kamaszkezek sütötte tortán.****Extrák:

Előzetes. *Thirteen

2003 amerikai filmdráma Hossz: 100 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Catherine Hardwicke Szereplők: Evan Rachel Wood, Holly Hunter, Nikki Reed, Deborah Kara Unger, Jeremy Sisto Hang: angol 5.1, lengyel surround Felirat: magyar + 9 nyelv
cssi
2004.07.15