Mágikus kultúra
Sokak szerint egy elanyagiasodott, spiritualitás nélküli civilizáció vesz körül bennünket, melynek csak veszélyes és elítélendő vadhajtásai azok a törekvések, melyek a mágia és a boszorkányság hagyományát szeretnék feléleszteni.


Vannak, akik szerint Harry Potter és boszorkánytanonc társai veszélyesek a gyerekekre és vannak, akik szerint csak az örök igényt szolgálják ki, amivel a varázslat után vágyunk.

Kétségtelen ugyanis - és ennek bizonysága Nevill Drury antropológus pazar kiállítású, rengeteg képpel illusztrált kötete -, hogy a mágia egyidős az emberiséggel, s az a törekvés a lényege, hogy felruházza a kozmoszt valamiféle szent jelentéssel - a varázslat révén a mágus úgy érzi, hatalomra tehet szert e titkokkal teli világban.

E könyv a kezdetektől (ősi sámán hagyományok) egészen napjainkig (digitális mágia) követi nyomon a nyugati világ mágikus gondolkodásának fejlődését. Témája tehát nem a babona, vagy a lélek passzív megszállottsága, hanem az örök törekvés, hogy az univerzum erőit leigázzuk és szolgánkká tegyük.


Nevill Drury: Mágia és boszorkányság: A sámánizmustól a technopogányokig. Katalizátor Kiadó, 240 oldal, 5900 Ft
KR
2004.10.29