Live Aid
A Boomtown Rats ír punkzenekar frontembereként feltűnt, majd a Pink Floyd The Wall filmjének főszerepében is nagyot alakító Bob Geldof 1984 őszén látott a BBC-n egy tudósítást az etiópiai éhínségről, és rögvest segélyakciót indított.


Az Ultravox-vezér Midge Ure-ral közösen megírta a Do They Know It`s Christmas? című protest songot, a neves brit pop- és rockzenészekből összetrombitált Band Aid alkalmi szupergruppal kislemezre vette, s az ebből befolyt nyolcmillió fontból - az azonos néven létrehozott alapítvány koordinálásával - elindította az élelmiszerszállítmányokat Afrikába, majd az időközben a We Are The World segélylemezzel csatlakozó amerikaiakat is rávette egy közös óriás rendezvényre. Az 1985. július 13-án a londoni Wembley-ben és a philadelphiai JFK Stadionban zajló fellépéseket műholdakkal az egész világon közvetítették, ez a 16 óra volt az emberiség történetének legnagyobb kollektív eseménye. Még jóval az alternatív rock, a techno és a hiphop áttörése előtt vagyunk: a fellépő csaknem ötven sztárelőadó a korabeli mainstream pop és rock mezőnyt képviseli. A jóval izgalmasabb londoni programban a U2, a Queen, David Bowie és a Who, míg a többek közt Jack Nicholson és Bette Midler által konferált amerikai rendezvényen az épp ott turnézó Duran Duran, a Temptations-tagokkal fellépő Hall & Oates és az általuk kísért Mick Jagger és Tina Turner vitte el a show-t, s mindkét helyen a segélydalok nagy együtténeklése volt a zárószám. Borzalmas ruhák, hülye frizurák, néhány értékálló és néhány méltán elfeledett dal, no meg egy logisztikai rémálom, ami végül meglepően szerencsésen sült el.

A BBC és az MTV archívumából előkotort anyagok használható - lehetőség szerint feljavított - részeiből (ez a teljes esemény bő felét jelenti) most egy négy DVD-s kiadvány született, melynek főprogramját a mindent elindító híradórészlet és a két segélydal videoklipje nyitja. Az akció az elmúlt két évtizedben sem állt le (hiszen a problémák sem enyhültek), Geldofék eddig 144 millió dollárnyi segélyt juttattak Szudánba, Etiópiába és további öt afrikai országba, s ehhez adódnak majd a mostani DVD bevételei, sőt a húszéves jubileumra mai brit sztárokkal elkészült a Do They Know It`s Christmas? új változata is - lehet reménykedni egy 2005-ös szuperkoncertben.

QQQ


EXTRÁK

Aznap nemcsak a Wembley-ben és a JFK Stadionban zajlottak a rendezvények: Cliff Richardot egy londoni night clubból, az INXS-t Ausztráliából, B.B. Kinget egy holland dzsesszfesztiválról kapcsolták, de öt további ország társrendezvényeiről is voltak bejátszások. Ezek mellett láthatjuk a tévéközvetítésből kimaradt fellépőket (például - egyedüli hiphop produkcióként - az úttörő Run-D.M.C.-t!), Bowie és Jagger Dancing In The Streets klipjét, továbbá a segélyakció elő- és utóéletéről szóló 1986-os dokumentumfilmet (melynek egyik csúcsjelenete Margaret Thatcher brit kormányfő és a láthatóan undorodó Geldof szóváltása). A kiadványhoz egy 24 oldalas füzetke is tartozik.

QQQ


2004 Hossz: 486 perc Kiadó: Warner Hang: angol 5.1 + DTS Felirat: angol, francia, német, holland, olasz, spanyol, portugál
Déri Zsolt
2004.12.02