A tűzből nincs kiút
Ladder 49, 2004 Színes, feliratos amerikai filmdráma, 120 perc
Tűzoltók akcióban - igen hálás téma, a legeslegkorábbi filmkészítők is jól tudták ezt. Már az ősfilm idején is találunk emlékezetes filmsikert, mely a lánglovagok mozgalmas életét és hősies küzdelmét mutatja be - akkor persze még néma és fekete-fehér képeken. A tűzoltótörténeteknek a XXI. század elején - éppen száz évvel ama korai tűzoltós sikerfilm születése után - szeptember 11. és az akkor hősies szolgálatot teljesítő New York-i tűzoltók újfajta aktualitást adtak.

A Tűzből nincs kiút pedig nem kevesebbet szeretne, mint maximálisan kiaknázni a témában rejlő akció-, veszély-, dráma- és hősiesség-lehetőségeket, s végül mindez már-már túlzottan jól sikerül. A történet keretét (természetesen) egy gigantikus tűzoltás adja. A tűzoltócsapat egy hatalmas raktárépületben menti a menthetőt, miközben egyiküket - miután életét kockáztatva megmentett egy embert - a tűz elvágja a társaitól. Sérülten, egy megközelíthetetlennek látszó épületrészben várja, hogy kiszabadítsák, s a társak mindent meg is tesznek ennek érdekében. 

A reménytelennek látszó helyzetbe került Jack (Joaquin Phoenix - A falu, Jelek) lesz tehát központi hősünk, kinek tűzoltói hősiességben, férfias barátságokban, kollegiális jókedvben és családi idillekben gazdag múltja elevenedik meg flashbackkek segítségével, párhuzamos idősíkot és történetszálat alkotva a mentési akció eseményeivel. 

Láthatjuk a kezdő tűzoltó első napját a tűzoltó-hadiszálláson, hol a bölcs és igazságos főnök (John Travolta) és daliás csapata férfias tréfákkal avatja be az újoncot. Látjuk barátságok születését és barátok hősi halálát. Látunk boldog családot és rettegő feleségeket, akiknek mindig a legrosszabbra is számítaniuk kell. Vagyis teljességgel kiszámítható dolgok történnek, miközben a teljességgel kiszámíthatatlan tűz egyre közeledik hősünk felé. 

A hivatásszeretet, a hősies önfeláldozás és a becsülettel kidolgozott pirotechnikai és kaszkadőrteljesítmény iránt fogékony nézőknek ajánljuk különösen a filmet, s azoknak, akik azt hitték, hogy Amerikában még 2001. szeptember 11. után is minden film happy enddel zárul.  

Odor Emilia
2005.01.13