A Jade skorpió átka
Amerikai-német vígjáték, 98 perc, 2001
Végre megint Woody Allen van a tévében! E darab azonban nem a rendező nagy korszakából származik, hiszen valljuk be, hogy a jó öreg Allen felett is eljárt az idő. Na de ezzel nem akartam elvenni senki kedvét a A Jade skorpió átka c. film megtekintésétől, hiszen ez a film is szórakoztató, sőt bűnügyi is egyben.


Hol van már a Hannah és nővérei, a Férjek és feleségek vagy a Játszd újra, Sam! Na de ezzel nem akartam elvenni senki kedvét a A Jade skorpió átka c. film megtekintésétől, hiszen ez a film is szórakoztató, sőt bűnügyi is egyben. Woody Allen ezúttal egy csavaros észjárású biztosítási nyomozót alakít, aki szinte minden ügyet felderít. A filmben a NŐt ezúttal Helen Hunt alakítja, aki a cég új szervezési szakértője. A két főszereplő között a viszony nem mondható éppen barátinak, épp ellenkezőleg; ki nem állhatják egymást, de mint minden így kezdődő filmben, itt is nagy esély van a kibékülésre, de csak a végén - természetesen.

A Jade skorpió átka ügyesen kitalált, fordulatokkal teli, szórakoztató történet; a biztosítási cég munkatársai egy illuzionista előadásán vesznek részt testületileg, és igen furcsa dolgok történnek. A mágus, aki egyébként egy jól képzett szélhámos, „természetesen” magyar származású, amin mi már meg sem lepődünk igazán. A céges bulin a hipnotizőr hipnotizálja a két ellenségeskedő kollegát, akik ettől kezdve nem minden esetben azt teszik, amit igazából akarnak. Ennek eredményeképp a biztosítási nyomozó napközben olyan ügyben nyomoz, amit éjszaka saját maga követ el.


Természetesen a szerelmi szál sem maradhat ki a celluloid szőttesből; a két főszereplő némi hipnotizőri segítséggel egymásba szeret, amiről éber állapotukban mit sem sejtenek.

Woody Allen Allen Stewart Konigsberg néven született 1935-ben, New York-ban. Életművéből nagyon úgy tűnik, hogy ez a kedves városa is egyben, hiszen szinte minden filmje itt játszódik. Amellett, hogy zseniális rendező, igen sok filmjében osztja saját magára a főszerepet, amit mi, nézők nem is bánunk. A forgatókönyvet is általában ő írja, és színpadi szerzőként is nevet szerzett a szakmában. Első filmje az 1966-os Mi újság, cicamica? (What`s Up, Tiger Lily?), összesen 41 filmet rendezett, és 42-ben játszott.

Számos műfajban remekel; csinált már krimit, musicalt, gengszterfilmet és természetesen vígjátékot; a nézők leginkább erről az oldaláról ismerhetik Allent. Meg a mondásairól; az idézetes könyvek nagy részét az ő szájából elhangzottak töltik ki. Ezek az aranyköpések hol saját filmjeiből, hol saját életéből származnak. Valószínűleg már mindenki hallotta a „Csak semmi cicó, nálam van a stukker!” mondatot, mely az 1969-es Fogd a pénzt, és fuss! című krimikomédiából való. Öniróniája sem ismer határokat, amely filmjeiből is árad, sugárzik.

"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok."
"Nem vagyok egy bajnok. Rosszak a reflexeim. Egyszer elütött egy autó, amit két pasas tolt."
"Az élet dolgait két részre osztom: rettenetesre és kibírhatatlanra."
"Nem vagyok nagy ivó. Szilveszterkor két martini után megpróbáltam elrabolni és Kubába téríteni egy liftet."

bj
2005.07.13