Milliók reggelire Vol.1.
(Mama Records / CLS)

A „Forintos Percek” zenei portfoliója, Vol.2 című válogatáslemez a Radio Café ébresztős gazdasági magazinműsorának második kompilációja volt 2004 elején, megjelenését azonban az alapító Feyér Zoltán már nem élhette meg, és addigra már az adás is Milliók reggelire címmel futott – DJ Nesta pedig maradt a keverőpult mögött. Az új gyűjtemény tehát a műsor harmadik zenei kiadványa, a rajta hallható ízléses rai-soul-reggae-dzsessz-latin-country zene pedig folytatja az eddigi jó hagyományokat – megfejelve egy ritkasággal az Amorf Ördögök háza tájáról!


A magyar reggeli rádióműsorok zeneileg is borzalmas rengetegében teljességgel vállalható a Milliók reggelire nagyvonalú lazasága, sokszínű stíluskavalkádja és alkalmanként tudattágító hatása. A műsor zenei palettájának dalai harmadszorra átvándoroltak egy eklektikus koktéllemezre, hogy ne csak a csúcsforgalomban nyugtassák a kedélyeket. A 66 perces válogatáson hallható 18 szám egészséges egyvelegét nyújtja régi és új, eredeti és feldolgozott, kevéssé ismert és teljességgel kultikus daraboknak. Nesta előszeretettel játszik ismert slágerek alapjául szolgáló eredetiket (például a Prodigy által a Fire című rave himnuszba beillesztett Max Romeo-féle Chase The Devil reggae-jét), más környezetbe helyezett feldolgozásokat (itt például a Clash Rock The Casbah-jának Rachid Taha-féle rai átiratát, az ügyeletes dzsessz-pop sztár Jamie Cullum Frontin` című N.E.R.D.-interpretációját és Jose Feliciano kevésbé sikerült California Dreamin' átdolgozását), vagy vesz elő stílusdefinícióként működő klasszikusokat (ilyen Johnny Cash raboknak énekelt Cocaine Bluesa, vagy a philly-soul előfutár Spinners együttes első slágere, az It's a Shame). Az aligha kérdés, hogy Nesta szíve leghevesebben a latin és afrocuban zenékért dobog (Jazzinho, Raphael, Machito And His Afro-Cuban Orchestra, Yuri Buenaventura, Ozomatli), de van itt ska (a remek francia N And előadásában), arabos popzene (Faudel), groove-os dzsessz (Helen Reddy, Gabin feat. Dee Dee Bridgewater), francia sanzon és varieté is (San Severino, Paris Combo).

A Milliók reggelire Vol.1 kuriózuma egy máshol fel nem lelhető hazai darab. Az Amorf Ördögök együttest vezető Tövisházi Ambrus már régóta DJ-zik és remixel Erik Sumo álnéven, s 2005 szeptemberében ezen projektjének bemutatkozó albuma is megjelenik My Rocky Mountain címmel, de ehhez mostani válogatáshoz egy speciális Erik Sumo-felvétellel járult hozzá. Igaz, az MC Sam (vélhetően az Amorf Ördög másik énekese, Tariska Szabolcs) közreműködésével készült Venus nem saját szerzemény, csupán feldolgozás, a híres Shocking Blue-slágeré (amit a legtöbb hallgató a Bananarama csajtrió 1986-os verziójában ismer), de two-stepes ütemeivel, villanyorgonás szólójával és „János legyen fenn a János-hegyen...” betétjével kellően üdítő színfolt.


8/10
Dömötör Endre
2005.08.30