Éjszakai járat
Red Eye, 2005 Színes, feliratos amerikai akcióthriller, 85 perc
Paramount Channel, szeptember 2. 23:45
A csinos Lisa (Rachel McAdams - Tökös csaj, Bajos csajok) nagyanyja temetéséről igyekszik Dallasból haza, Miamiba, és nem elég, hogy repülésiszonya van, és a vörösszemes éjszakai járattal kell mennie, de az utastársak lekávézzák a blúzát és elkunyizzák a könyvét.


Ja, és az a szimpatikus srác, aki mintha hajtana rá, valójában veszedelmes bűnöző, és nála van Lisa apjának pénztárcája, valamint van egy remek terrorterve, amelyben nem éppen dicső szerepet szán a halálra rémült lánynak. De csitt, maradjon azért még meglepi ebben a feszes kis aerothrillerben, melyet biztosan nem láthatunk majd a transzatlanti járatok fedélzetén Losziba menet, úgyhogy spuri a moziba, öveket bekötni, hányózacsit és popcornt a térdre, mentőmellény és használt rágó az ülés alatt, az adrenalin helyenként árad, máshol fapad.

A betiltott szaftos-horrorok egykori fenegyerekéből a megbízható iparos státusába fásult Wes Craven (Rémálom az Elm utcában, Elátkozottak) mintha magához térni látszana majd tíz éve tartó hullámvölgyéből, hiszen az első Sikoly óta nem igazán alkotott értékelhetőt. Most viszont a posztmodernkedő horrorsémákat félretéve idézőjelek nélkül nyúl a B-szériás keretek közt is finomabb eszközöket igénylő és többnyire megbízhatóbb thriller műfajához, és elég alacsonyra céloz ahhoz, hogy gépe ne zuhanjon az elvárható szint alá. Az Éjszakai járat rövid, feszes, egyszerű, profin megcsinált akcióthriller, mely alig nyolcvan percével kellemesen kommersz szórakozást nyújt, és mire elkezdenénk töprengeni a logikátlanságain, már véget is ér.
Watsz Demeter
2005.09.07