Harcosok szövetsége
Azt mondják, ez a koreai Ryan közlegény megmentése, és ez nem alaptalan. Megegyező a kerettörténet, hasonló a szentimentalizmus, és persze a harcjelenetek is ugyanolyan izgalmasak és szörnyűek, mint Spielbergnél, csak egy kisebb, kevésbé ismert háborút láthatunk.


Az 1950-ben kezdődő és három évig tartó, ám békekötés nélkül lezárt konfliktus az amerikai filmekben mint egzotikus kaland jelent meg, mielőtt végleg elfelejtődött, itt azonban mindezt elkeseredett polgárháborúként mutatják be, és ez biztosítja a történet dinamikáját.

Két testvér történetét láthatjuk ugyanis, akik egy alakulatban szolgálnak a déli oldalon, az idősebbik pedig különböző hőstettek végrehajtásával próbálja elérni, hogy öccsét hazaküldhesse. Csakhogy pont ezáltal kerül szembe a két különböző vérmérsékletű testvér, miközben végigharcolják az egész hadjáratot, kezdve a kezdeti visszavonulástól a diadalmas előretörésen át a kínai beavatkozásig és a véres állóháborúig. Ha néhány jelenet nem is látszik katonai szempontból hitelesnek, és akad némi túlzott szentimentalizmus is, a polgárháború őrülete, a gyűlölet elhatalmasodása kiválóan jelenik meg, a színészek remekek, a film lendületére és valóban epikus nagyságrendű látványvilágára pedig semmi panasz nem lehet. ****

Extrák:
Három hosszabb, alapos, de mérsékelten izgalmas werkfilm az alapötletről, az előkészületekről és a forgatásról. ***

Taegukgi hwinalrimyeo (16)
2004 dél-koreai háborús film Hossz: 140 perc
Forgalmazó: Warner Home Video
Rendező: Je-gyu Kang
Szereplők: Dong-Kun Jang, Bin Won, Eun-ju Lee, Hyeong-jin Kong, Yeong-ran Lee
Kép: 16:9/2, 35:1, színes
Hang: koreai, angol, spanyol, olasz DD 5.1
Felirat: magyar + 6 nyelv
Extrák felirata: angol, spanyol, olasz
Vízer
2005.09.29