Junkies: Szép új világ
(Warner Magneoton)

Az 1997-ben kiadott Nihil című sikerlemez óta a magyar rockzene egyik nagy ígéretének elkönyvelt Junkies vitathatatlanul felfelé ívelő pályát futott be, egyre profibb megszólalással: a 2001-es SX7 és a 2003-as Hat album már hosszas stúdiómunka után, produceri segítséggel készült el. A gondos odafigyelés a Szép új világ esetében is szembeötlő.


A Hat után a kvartett tagjai hagytak némi időt maguknak arra, hogy az új lemez munkálatai előtt kellőképp feltöltődjenek, és friss ötletekkel felvértezve kezdjék meg a felvételeket. A két és fél éves szünetben a zenészek különféle saját projektekben (Zorall, Milk) tűntek fel, és más együtteseknek (Hooligans, Depresszió) is besegítettek, de persze anyazenekarukat sem hanyagolták: gyakori fellépésekkel, a tízéves jubileumi koncertet megörökítő Junkies 10 című DVD-vel és a Váll-lógatás című slágergyűjteménnyel tartották melegen az elmúlt bő évtizedben kitartó munkával felhevített vasat. Ez utóbbi válogatáslemez már tartalmazta a Minden álmom című új dalt is, mely most átvándorolt a Szép új világ albumra.

A zenekar az előző lemezeken fokozatosan levetkőzte, és maga mögött hagyta a keményebb, metálos jegyeket, belőtte magának a laza, dallamos, bugis punk`n`roll vonalat, és ezt a vonulatot viszi tovább az új album is. A megszólalás kidolgozott, látszik rajta a több hónapos stúdiómunka, s noha a lemez közel sem olyan kísérletező, mint például 1999-ben a Tabu volt, a kvartettnek sikerült előrelépnie, színesítenie a hangzásán. A gyakori akkord- és tempóváltások mellett majdnem minden számban akad olyan ötletes betét, ami feldobja, érdekesebbé teszi a produkciót, és a dalparkot is igyekeztek a lehető legváltozatosabbá tenni. Jó pontokat ér az is, hogy Szekeres András nem fogja vissza a hangját, dallamosabb, erősebb az ének, mint bármelyik előző albumon, ráadásul gyakori háttérvokál is segíti a frontembert.

A szövegírás ezúttal kizárólag Barbaró Attila gitárosra maradt, Szekeres inkább Milk nevű saját projektének – 2006 első felében várható – bemutatkozó lemezéhez tartogatta ötleteit. A borítón elég szerencsétlen tipográfiával, nem igazán olvasóbarát kiszerelésben tálalt szövegek tematikája némiképp eltér a korábbi albumokétól, a könnyedebb témák helyett egyfajta junkiesos társadalomkritikát énekel meg a zenekar. Ez hol működik, hol nem, humoros formájában nincs vele semmi baj, a komolyabb-komorabb hangvételű számokban viszont erősen közhelyesedik a szöveg (a jól felépített zárás – a Vége a dalnak és régi Junkies-dalcímekkel átszőtt Lesz még ráadás – után következő „ráadásszámmal”, a Feloldozás című szerelmes lassú dallal például az együttes nyugodtan nevezhetne a legidegesítőbb elhasznált frázisok versenyére is).


7/10
Bokor Péter
2005.10.06