Egy tiszta nő
Tess, Hangalámondásos angol-francia romantikus dráma, 150 perc, 1979
Thomas Hardy regénye nyomán készült a film egy tiszta nőről, aki a körülmények és a tisztátalan emberek áldozatául esik.


Tess D`Urbervilles egy szegény család sarja, azonban a családfő megtudja, hogy a família igazából a nemesi D`Urbervilles-ek leszármazottja. Lányát ezért elküldi a nemesi családhoz, hogy kérje ki jussát, ott azonban ugyanúgy bánnak vele, mint a többi szolgával.

Alec, az elkényeztetett úrifiú megerőszakolja a naiv, tehetetlen lányt, akinek gyermeke születik a viszonyból, akit Sorrow-nak (szenvedés) nevez el. Az összezavarodott, meggyötört Tess hazautazik családjához, de ott sem találja helyét, ezért elhatározza, hogy világgá megy, és megpróbál egy olyan helyet keresni, ahol végre jól érezheti magát. Egy farmon aztán meg is találja a boldogságot, beleszeret egy Angel nevű férfiba, aki azonban nem bocsátja meg Tessnek Alec-kal való kapcsolatát. Útjaik elválnak, majd ismét találkoznak, ekkorra viszont Tess olyan őrültséget követ el, mely (szinte) minden esetben megbocsáthatatlan. Angel megpróbál segíteni a bajba jutott lányon, de már későn...

A gyönyörű történetet Roman Polanski vitte vászonra, Tesst Nasstasja Kinski alakítja. Így már biztosak lehetünk abban, hogy a több mint kétórás film megéri a megnézésére fordított időt.

bj
2005.10.25