Jávorszky - Sebők: A magyarock története 1.
Rovatunkban a nyár elején már beszámoltunk Sebők János és Jávorszky Béla Szilárd A rock története című összegző igényű könyvsorozatának első kötetéről, mely a műfaj nemzetközi történetét a hatvanas évek végéig tekintette át. Mielőtt a hetvenes-nyolcvanas évtizedre koncentráló második kötetet kézhez kapnánk, a szerzőpáros párhuzamosan elindította A magyarock története sorozatot is, melynek első része - amint az alcím is ígéri - A beatkezdetektől a kemény rockig, azaz a nyolcvanas évek hajnaláig követi a hazai könnyűzene alakulását.


Sebők már 1983-84-ben megjelentette Magya-rock című kétkötetes zsebkönyvét, és most -másfél évtizeddel fiatalabb kollégája, a képszerkesztést is magára vállaló Jávorszky segédletével - azt a remek kiadványt bővítette körülbelül a duplájára, kiegészítve remek képanyaggal, részletesebb elemzésekkel és persze olyan információkkal is, melyek két évtizeddel ezelőtt még nem álltak rendelkezésére. Megtudjuk például, hogy a legelső hazai rock`n`roll felvételeket - köztük a Bill Haley-féle Rock Around The Clock feldolgozását - már 1957-ben elkészítette a dzsesszgitáros Kovács Andor (az a lemez még 78-as fordulatszámú volt), továbbá azt, hogy a Piramis kemény rockos nemzedéki dalszövegeinek jó részét titokban a sanzongyáros S. Nagy István írta, s persze szó eshet már a zenészek köré kiépített besúgói rendszerről is (melynek nemrégiben Szőnyei Tamás szentelt monumentális kötetet Nyilván tartottak címmel). A magyarock története 1. nemcsak méretében, de belső tagolásában is igazodik A rock története 1. -hez, keretes infókkal, kereskedelmi és népszerűségi listákkal, éves áttekintésekkel, névmutatóval, kiemelt életrajzokkal (nemcsak a meghatározó előadók kapnak külön oldalakat, de még azok nagyhatalmú mumusai, az Ifiparkot vezető Rajnák, vagy a lemezkiadás fölött kiskirálykodó Erdős Péter is), sőt ehhez a kiadványhoz mellékletként egy húszszámos válogatás-CD is jár. A fiatal énekesnőarcok láttán összeszorulhat a szívünk a sok elvetélt vagy félrecsúszott karriertől, sírva vigadhatunk a pártállami környezetben való rockolás abszurditásain, és kedvet kaphatunk, hogy levadásszunk valami vidám kis Generál-lemezt.

Most tehát egy helyett két kiváló rockkönyv folytatására várhatunk egyszerre, sőt a 2006-ban megjelenő második kötetek és A rock története 2007-re ígért záródarabja mellett a szerzőpáros a 2007/2008-as évadra Az Eurorock története címmel is tervez egy kétrészes művet.

Népszabadság Könyvek, 448 oldal, 6290 Ft
Déri Zsolt
2005.11.18