Elhunyt André Szőts
Hosszan tartó súlyos betegség után, 69 éves korában elhunyt André Szőts, közölte a magyar-francia filmproducer-rendező egykori sajtóreferense, Albert Györgyi.
Az 1937-ben született André Szőts a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Szabó Istvánnal jelentkezett, de nem vették fel családi háttere miatt (kapitalistának bélyegezték). Mivel az akkori környezetben saját bevallása szerint nem tudta folytatni Magyarországon a jövőjét, 1956-ban emigrált. Párizsban és Londonban élt.

Szőts több mint 220 reklám- és dokumentumfilm rendezője és producere volt, többek között a Magyar Televízió, az Antenne2 és az FR3 részére is dolgozott. Magyarországi sikerét csak 1990-ben, a Cyrano de Bergerac című játékfilm producerségével alapozta meg (a film főszereplője az alakításáért Oscar-díjra jelölt Gérard Depardieu volt). A filmet összesen négy díjra, köztük a legjobb idegen nyelvű filmére jelölték.

Szőts legutóbbi magyarországi munkája a négy részes Napóleon című tévéfilmsorozat volt Depardieu, Christian Clavier, Isabella Rossellini és John Malkovich főszereplésével. Szőts utoljára egy francia-angol-magyar koprodukciós játékfilm szerződését írta alá, amely április 18-án kezd forogni Kincses Sziget címmel Magyarországon.

A március 18-án Budapesten elhunyt filmest saját kérésére csak legszűkebb baráti köre búcsúztatta, és hamvait utolsó kívánságának megfelelően a Dunába szórták.(index.hu)
2006.03.28