Az embervadász
Manhunter, Amerikai thriller, 115 perc, 1986
A Kardhal is lesz ma, de az annyira kult, meg annyira Travolta, hogy biztosan ír róla majd valaki más. Nekem ez a kultuszom, bár rövid idő alatt már másodszor adják le, ilyen is ritkaság! Nem. Ez is ritkaság. Egy elmebeteg sorozatgyilkos van benne, mert az nagy divat volt már a 80-as években is. De nem ám akármilyen!

Ez még korai, különleges mániás. Kizárólag holdtöltekor öl. Áldozatain kivétel nélkül harapásnyomok találhatók, ezért a nyomozó hatóságok "Fogtündér"-nek nevezik el. Dennis Farina, - aki kivételesen nem maffiózót játszik -, régi kollégáját, Will Graham-et keresi fel, hogy segítsen az őrült gyilkos megtalálásában, hiszen neki évekkel ezelőtt volt már egy hasonló ügye. Na, ez a nagy érdekesség, mert Willt az a Petersen játssza, aki mostanában a fő helyszínelő, és ebben a moziban is a nyomozati oldal eszes ágát képviseli, a pszichológiásat.  

Will - akit annyira megviselt előző esete, hogy visszavonult - a "Fogtündér" rejtélyének megfejtésére indítékokat, motívumokat keres. Sőt, hogy ismét belejöjjön az őrültek sajátos logikájának megértésébe, felkeresi a nyomasztó ügyének tettesét, Dr. Lecktert az elmegyógyintézetben. Bizony, azt a Hannibal Lecktert, akit úgy szeretünk, pedig ez a film jóval a bárányos előtt készült! Mennyi jóság egyszerre! 

háopépé
2006.04.21