David Bowie: Serious Moonlight
A szívműtétje óta eltelt két évben David Bowie-tól a Reality album 2003-as turnéját dokumentáló A Reality Tour koncertfilm mellett csak újrakiadások jelentek meg: a tripla The Platinum Collection slágerválogatás és a Black Tie White Noise című DVD. Ezek sorába illeszkedik az 1983-as Serious Moonlight koncertvideó DVD-s újrakiadása is.

A Brian Enóval készített berlini trilógia (Low – 1977, ”Heroes” – 1977, Lodger – 1979) és az évtizedzáró Scary Monsters (1980) után David Bowie minden korábbinál slágeresebb popzenével tért vissza, és az 1983-as Let’s Dance album karrierje legnagyobb kereskedelmi sikerét hozta, a hozzá kapcsolódó turné pedig már a Távol-Keletre is elért. Az ázsiai képsorokkal bevezetett koncertfilmet azonban nem ott, hanem még Kanadában, a vancouveri Pacific National Exhibition Coliseum színpadán rögzítette Bowie-klipeket is jegyző David Mallet és stábja 1983. szeptember 12-én. A korabeli videoeffektekkel (kimerevedő képek, szimultán történések kis téglalapokban stb.) dolgozó, a dalok előtt inzertként a számcímet, évszámot és egy annak körülbelül megfelelő Bowie-fotót bevágó (a Space Oddityt azonban tévedésből 1972-esnek datáló) szerkesztés, a kissé tompa képminőség, no meg a három szaxofonossal és két vokalistával (a teátrális koreográfiában tevékenyen részt vevő, öltönyös, kalapos Simms fivérekkel) kiegészült kísérőzenekar Rejtő Jenő és az R-Go csiricsáré világával rokon kinézete ellenére a Serious Moonlight zeneileg nem okoz csalódást. A vagány gitárszólókon felváltva osztozó Carlos Alomar és Earl Slick támogatásval David Bowie a hatvanas évtized végétől a glam perióduson, az amerikai funk-soul kalandon és a hűvös európai kísérletezésen át aktuális forró táncdalaiig (a Let’s Dance-ig, a Cat People-ig és az Iggy Poptól visszavett China Girl popverziójáig) szinte mindegyik korszakát megidézi, sőt még egy tisztelgő Velvet Underground-feldolgozást is elővezet – bár legsikeresebb glam lemezéről, az 1972-es The Rise And Falll Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars albumról meglepő módon egy dal sem kerül elő, ahogy a '83-as album kulcsslágerei közé számító Modern Love is hiányzik a filmből. A göndörített sárga-szőke hajú énekes (akinek ez az inkarnációja ihlette a Velvet Goldmine-ban a korrupt pojácaként ábrázolt Tommy Stone 1984-es figuráját) két alkalommal még 12 húros gitárt is penget, a hideglelős Ashes To Ashest egy függyönyoszlopba zárva, a kiégett sztársorson ironizáló Cracked Actort pedig Hamlet módjára egy koponyával a kezében adja elő, sőt a végén a Fame alatt még a világot is a nyakába veszi egy óriási földgömblufi formájában (igaz, bele is rúg egy nagyot).

QQQQ

EXTRÁK

Egy Ricochet című 78 perces útifilm a turné távol-keleti állomásairól (Hongkong, Szingapúr, Bangkok), fikciós betétekkel, impressziókkal, interjúrészletekkel, egy operaelőadáson és egy night clubban tett látogatással, s mindezek mellett a hongkongi fellépés négy dalával (a Fame itt sokkal jobban szól, mint a vancouveri verziójában). Egy 20 fotóból álló képgaléria, mely alatt a Modern Love korabeli koncertfelvétele szól. 

QQQQ 

1983/2006  Hossz: 88 perc  Kiadó: EMI  Hang: angol 5.1 + DTS  Extrák felirata: angol, francia, német, olasz, spanyol, portugál 

Déri Zsolt
2006.05.29