HétköznaPI CSAlódások: ...én, József Attila, itt vagyok!
(Edge Records)

Valószínűleg a legtöbb irodalomtanár a szívéhez kap a botrányos hír hallatán, hogy Koncz Zsuzsa, a Kaláka, Hobo és a Merlin Kommandó után a PICSA, azaz a HétköznaPI CSAlódások nevű pécsi punkzenekar énekel József Attila-feldolgozásokat.

Pedig a lázadó, kommunista-anarchista költő attitűdje nagyon is passzol a proletár punk virtushoz (az „Ahol nincsen villanylámpa, / Gyújtsd a burzsujt gyertyalángra...” soroknak például már igencsak ideje volt punk értelmezésben megszólalnia). Emellett a magától értetődő párhuzam mellett azonban számos eredeti ötlet is került a lemezre, kezdve a Le vagyok győzve morbid valcerétől a Reménytelenül gyerekhanggal dúsított felvételén át a Végül vokáljáig. A pattogós punk ritmusok mellett pedig egyes számokban felfedezhetők metál (Sárga füvek) és folk elemek is (a Tiszta szívvel Kex- és Hobo-féle verziójának átértelmezése). Ráadásul a pécsi punkok által összeválogatott költemények – melyek egyébként szerencsére nem pont a legismertebbek közül kerülnek ki – gyönyörű ívet írnak le: az „Így jöttem”-verssel (Bevezető) kezdődő album a halál témáját is felvető Két hexameterrel, illetve a visszatekintő Végüllel zárul. Az anyagon érződik, hogy a zenészek alázattal és szeretettel nyúltak a József Attila-hagyatékhoz, ugyanakkor kreatívan vontak össze összeillő verseket (a Reménytelenült a Tiszta szívvel cíművel, a Két hexametert a Végüllel).  

A zajos, karcos, primitív gitárakkordokkal kísért igazi punk lendület rajongói mellett ezt a munkájukat tiszta szívvel ajánlhatjuk az érettségi előtt állóknak és az irodalomkedvelőknek is. A borítófüzetet illusztráló Gróf Balázs pedig rávilágít, hogy az iskolákban kicsit „papírízűen” bemutatott költő tragikus alakjához igenis illik még a humor és a könnyedség is. (Gróf rajzainak köszönhetően egyébként az is rekonstruálni tudja az eredeti verssorokat, aki nem mindig érti kristálytisztán Megyeri Feriék ordibálását).  

A 2006-os albumnak szomorú aktualitást ad, hogy a PICSA legendás basszusgitárosa, Willy, azaz Balha Vilmos – aki egészen az idei év elejéig volt a zenekar tagja – május 24-én autóbalesetben életét vesztette. Willyre a lemezen kívül Gróf Balázs 2005-ös könyve (A Mecsek legalja - A HétköznaPI CSAlódások igaz története) és a honlapján megtekinthető Willy bácsi meséi című animációs sorozat segítségével is emlékezhetünk. 

8/10 

fürkész
2006.06.06