Elhunyt Illés György operatőr
Életének 92. évében elhunyt Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr.

A kiváló művész híradófilmek készítése után 1949 és 1996 között 66 játékfilm operatőre volt, 1949-ben ő indította el az operatőri képzést a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Stílust teremtett a Valahol Európában, a Ház a sziklák alatt, valamint az Isten hozta őrnagy úr! című filmek fényképezésével. 

A magyar operatőrök közül szinte mindenki őt tekinti mesterének, s ugyanígy tekintenek rá az Amerikában világhírűvé vált magyar operatőrök is, mint például Kovács László vagy Zsigmond Vilmos. 

„A mester nem csupán nagyszerű operatőr volt, de ő újította meg a hatvanas években a magyar film képi világát” - nyilatkozta Kende János, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke 

„Ő volt a hatvanas-hetvenes évek újító szelleme” - tette hozzá arra utalva, hogy Illés György sokáig és sokat alkotott. A negyvenes évek végétől évtizedeken át ő vezette a hazai operatőrképzést, de még az utóbbi esztendőkben végzett hallgatók is tanultak tőle. 

Illés György a Magyar Operatőrök Társaságának tiszteletbeli elnöke volt. 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere díjjal tüntették ki. 

(index.hu) 

2006.06.13