Utcazene fesztivál
Veszprém, 2006. július 11 - 15.
Nos, újra itt van, amit nagyon sok (nem csak) veszprémi (nem csak) fiatal kb. egy éve vár. Július 11-én ismét elstartol az Utcazene Fesztivál, ami idén újfent egy kicsit nagyobb és egy kicsit más lesz.
Idén is húsz válogatott utcazenész csapat és egyéni fellépő muzsikája fogja betölteni a belváros tereit, utcáit, versengve a publikum és a zsűri kegyeiért, hogy szombaton a legjobbak elnyerjék méltó jutalmukat. Lesznek köztük régi kedvencek és reményteli debütánsok a zenei stílusok már megszokottan széles spektrumát prezentálva.

A nagyszínpadok programjait nézve elégedetten csettinthet a tavalyi felhozatal által alaposan elkényeztett közönség is. Július 14-én például kihagyhatatlan mulatságnak ígérkezik a tíztagú francia Babylon Circus koncertje. A Mano Negra/Manu Chao/Skattellites és tsai.-nak vonulatába tartozó, ska-reggae-dub-punk-megmiegymás banda energikus és mókás előadásmódja hamar erőteljes mozgásra fogja késztetni a tisztelt publikumot.

Hasonló zenei világot idéz meg Bulgária legfontosabb zenei exportja, a Wickeda is, akik szintén 14-én boldogítanak majd minket. A nap másik izgalmas produkciója a szlovák Gulo Car lesz. A tíztagú brnói roma csapat sodró lendülettel játssza funkyból, soulból és csipetnyi roma zenéből összegyúrt muzsikáját, aminek még Gáspár Laci sem tud ellenállni, így pár szám erejéig ő is a színpadra perdül. De nem ő lesz az egyetlen „megasztáros” a héten, hiszen 13-án a harmadik széria döntősei adnak koncertet.

A fesztivál nemzetközileg talán legismertebb fellépője a Gabin. Az olasz duó anno egy veretes dzsessz-klasszikus átdolgozásával, a Doo Uap, Doo Uap, Doo Uappal katapultált az európai slágerlisták élvonalába. A dszesszt és a soult némi franciás hangulattal és elektronikával megbolondító taljánok négy további zenésszel, vokalistával kibővülve muzsikálnak 13-án az Óváros téren. A tavaly nagy sikert arató multikulti !DelaDap visszatér a tett színhelyére, hogy új felállással mutassa be legújabb lemezének anyagát és a régi kedvenceket.

Persze a jó kis hazai sem marad ki a kínálatból. A Kispál, a Pál Utcai Fiúk és a Quimby is ismét csendesebb, akusztikus koncertet tervez, aztán meglátjuk, mi lesz a vége. A „feltörekvő ifjúság” (Anselmo Crew, Magna Cum Laude) mellett, a „nagy öregek” (Fenyő Miklós, Bródy János) is tiszteletüket teszik a fesztiválon, és együtt születésnapozhatunk a 25 éves KFT-vel is. De ne feledkezzünk meg a Ghymesről vagy Mystery Gangről sem, de a sort most hely hiányában nem folytatom.

izgalmas zenei színfoltja lesz ennek az öt napnak a dzsesszpódium, melynek állandó házigazdája, Rozsnyói Péter, a zseniális veszprémi zongorista lesz.

Idén a zenészek mellett az utca más művészei is bemutatkoznak a fesztiválon. Egy nemzetközi streetart találkozó keretein belül majd félszáz, a világ különböző pontjairól érkező zsonglőr, mutatványos, utcaszínházas mutatja be kivételes tudását.

További infókat a Veszprémi Est különszámban és a www.utcazene.hu oldalon találtok.
karel_gott
2006.07.06