Las Bandidas
Bandidas, 2006 Színes, magyarul beszélő amerikai-angol-francia western-vígjáték, 93 perc
Két harcos macánál csak két igazán dögös harcos maca mutat jobban a vásznon. Penélope Cruz és Salma Hayek közös szereplése egy filmben olyan hatást kelt, mintha Michelle Pfeiffer macskanője vagy a bikinis Pamela Anderson egy tükör előtt állva saját magát pofozgatná, és önnön kócos hajánál fogva taszítaná bele édes kis fejét egy spontán pocsolyába.

A Luc Besson által írt Las Bandidas nem konkrétan ezen a nyomvonalon halad - sokkal közelebb áll hozzá Louis Malle 1965-ös Viva Maria!-ja -, mégis bátran merít a csetlő-botló gagyihumor tárházából. 

Adott egy terjeszkedő New York-i bank, mely a múlt század elején egy velejéig romlott végrehajtót küld Mexikóba, hogy földeket kaparintson meg az új vasútvonal nyomvonala mentén. A gátlástalan Tyler Jackson (Dwight Yoakam) bele is kezd a munkába, csakhogy rossz helyen: lelövi a szegény parasztlány Maria (Cruz) apját, és megmérgezi a tehetős Don Diegót, a művelt és beképzelt Sara (Hayek) papáját. Több sem kell a csajoknak, azonnal egymásra találnak, egy profi bankrabló (Sam Shepard) segítségével kiképzik magukat, és kamatostul adják vissza a kölcsönt a jenkiknek. 

A nemcsak Sam Peckinpah mestermunkáihoz (Vad banda), de még a Zorro-filmek hitelességéhez képest is bohókás (ugyanakkor profin levezényelt) akciójelenetek között a két színésznő ügyesen játszadozik el a tucatdialógusokkal - akkor a legszebbek, amikor veszekszenek - és tesz nehezen feledhetővé egy-két bájos jelenetet, hogy az állandóan felpolcolt mellekről ne is beszéljünk... Viva Sara, Viva Maria! 

csmozi
2006.08.07