Beck: The Information
(Interscope / Universal)

2005-ös kiadványai, a Guero album és a hozzá kapcsolódó Guerolito remixgyűjtemény után Beck Hansen már 2006-ban új anyaggal áll elő: The Information című sorlemezén újra a Radiohead producerével, Nigel Godrich-csel dolgozott, ahogy az 1998-as Mutations és a 2002-es Sea Change idején is.

A kronológia azonban csalóka, ez a mostani album nem egy, hanem három év alatt készült: a multiinstrumentalista-dalszerző-énekes még a Guero munkálatai előtt, 2003-ban kezdte és több menetben is nekifutott, mire végül olyat tudott csinálni, amilyet szeretett volna. Godrich-csel eredetileg hiphop lemezt terveztek, de csak részben lett az, még annyira sem, mint az alapvetően hiphop producerekkel (a Dust Brothers duóval) készült Guero. Hiphopos alapok itt is vannak, ahogy tipikus tudatfolyamos Beck-rap is, de pontosabb úgy fogalmazni, hogy az albumot tempósan lüktető groove-os számok uralják. A szerzőre jellemző eklektika ezúttal is érvényesül: akadnak bluesos akusztikus darabok, felrémlik a hetvenes évek hajnalának Rolling Stonesa, illetve ugyanabból az időszakból a francia Serge Gainsbourg basszus- és vonóshangjai, a német krautrock repetitivitása, sőt a Mutations és Sea Change albumokról ismert folk, pszichedélia és tropicalia/exotica mellé a több számban már társszerzőként jegyzett Godrich azt a kotyogó elektronikát is beépíti, amivel legutóbb Thom Yorke The Eraser vagy az Air Talkie Walkie albumán dolgozott. A modern világ szürreális, apokaliptikus állapotát és a harmincas évei közepére családapává lett énekes élményeit tükröző The Information valahogy mégis egységesebb, mint a Guero volt (ha annyira nem is, mint az intim Sea Change), virgonc és fülbemászó (ha annyira nem is, mint a szuperslágeres Midnite Vultures), fantáziadús és ötletgazdag (ha annyira nem is, mint az áttörést hozó Odelay), friss és eredeti (ha annyira nem is, mint a bemutatkozó Mellow Gold). Egy jó Beck-lemez, mindenesetre. 

Az album borítóját maga a vásárló készítheti el egyedileg a kiadványhoz mellékelt matricakészlet segítségével (amiből négy különböző verzió létezik, egyenként kábé 60 matricával), a 15 számos anyag mellé az Amerikán kívüli területeken bónuszdalok is járnak (a kontinentális Európában egy, Nagy-Britanniában kettő, Japánban három), és a CD mellett a tokban általában egy DVD is található (Beck a zenésztársaival, haverjaival és családtagjaival a lemez mindegyik számához készített egy-egy minimalista videoklipet). 

Déri Zsolt
2006.10.16