Az olasz meló
The Italian Job, amerikai-francia-angol akciókrimi, 2003, 95 perc
Cinemax, szeptember 29. 23:20
Talán sohasem eszem biltongot - sőt valószínűleg sohasem hallottam volna róla - ha nem csípek el egy riportot Charlize Theron-nal, aki a riporterrel együtt vidáman majszolgatta ezt a Dél-Afrikában népszerű - esetenként elefánthúsból készített - fűszeres, szárított húsfélét.

Az, hogy a riportbeli biltong milyen húsból készült, nem derült ki, én kuduból készültet ettem, de nem a ropi alakú, betonkemény biltongot - amit Charlize-ék ropogtattak -, hanem a papírvékony lényegesen puhább verziót. 

Mindez csak azért ugrott be, mert Az olasz meló gyönyörű főszereplőnője, Charlize Theron, Dél-Afrikában született. Charlize, akit szinte a világ összes mozi és férfimagazinja a legszebb (színész)nők közé választott, már 14 évesen modellkedni kezdett, és először 20 éves korában,  1995-ben tűnt fel a vásznon - igaz csak pillanatokra - egy King horrorrban.

Ha a szereposztást nézzü, k Az olasz melóra nem lehet panasz, hiszen Charlize mellett feltűnik Donald Sutherland, Edward Norton és Mark Wahlberg is.

Az olasz meló, mint annyi hollywoodi film mostanában, egy remake, de a készítők nem ragaszkodtak ahhoz, hogy lemásolják az 1969-ben készült eredeti változatot;

"...a mi filmünk mai közönségnek szól, a legmodernebb technikával." - nyilatkozta F. Gary Gray, a film rendezője.

A filmben egy profi, modern technikával felszerelt gengszterbanda Velencében kirabolja a maffiát. A banda egyik tagja megöli a csapat doyenjét,  meglép az aranyrudakkal, és Kaliforniáig meg sem áll. Társai bosszút esküsznek, és természetesen az aranyat is vissza akarják szerezni.

fujisan
2006.11.06