Vadászat angolokra
Vadászat angolokra, 2005 Színes magyar történelmi filmdráma, 86 perc
A vadászat úri mulatság, még akkor is, ha a szóban forgó urak valamikor a XIX. század első felében, nyakig adósságban ülve mulatják el maradék birtokukat a függetlenségről papolva, miközben keserédes nótákat húz fülükbe a cigány.

A kérdéses úri társaság egy Pozsony melletti birtokon gyűlik össze egy nevezetes vadászatra és az azzal járó ingyen eszem-iszomra, ám az esemény valódi célja egy osztrákbarát arisztokrata (Cserhalmi György) és a ház urának pártfogása alatt álló, száműzetésben élő lengyel leányzó eljegyzésének bejelentése. Csakhogy! A kastélyba érkezik egy furcsa angol fiatalember, egy Whitewell nevű mérnök (Marcin Kwasny), aki mindent felborít, a politikai erőviszonyoktól kezdve a tervezett házasságon át a várva várt körvadászatig. A lelkesen leskelődő osztrák titkosrendőrség pedig radikális lépésre szánja el magát!

Mindezt csak részben kell komolyan venni, mert Bagó Bertalan rendező szívesen keveri a történelmi drámához a szatíra, szerelmes regény és mérsékelten véres krimi elemeit némi aktuálpolitikai áthallással. A néhol zavarba ejtő műfaji keveredést szerencsére sikeresen ellensúlyozza a remek színészgárda játéka - Cserhalmi György különösen jó a megcsalatott gróf szerepében, és Dörner György most is pazarul hőbörög -, bár a lengyel vendégszínészek érezhetően kissé kilógnak a képből. 

Furcsa módon annak idején valóban élt és tényleg itt járt egy nagyon hasonló angol mérnök, csak Blackwell volt a neve, és aligha beszélte hibátlanul a mi szép, de roppant nehéz nyelvünket. 

Vízer
2006.11.22