Kiskarácsony mindenáron
Deck the Halls, 2006 Színes, feliratos amerikai családi vígjáték, 107 perc
Orvosi tény, hogy hagyománytisztelő családoknál az egészség rovására megy a túlzásba vitt karácsonyi készülődés! Pontosan ez történik hőseinkkel, a karót nyelt kisvárosi szemésszel és szomszédjával, a simlis autókereskedővel.

A bevezetőben a történet velejét már elárultuk, legfeljebb annyit érdemes hozzátenni, hogy a szemdokit Matthew Broderick, a verdaügynököt pedig a nála sokkal szórakozatóbb Danny DeVito játssza, és van nekik filmbeli családjuk. A konfliktus forrása kettőjük közt igen egyszerű: a kisnövésű autódíler azt szeretné, hogy az ünnepek alatt kivilágított házát a világűrből is látni lehessen, ez pedig nagy felhajtással, sok zajjal, rengeteg fénnyel és némi áramlopással jár. Az alaphelyzetnek és Danny DeVito személyének köszönhetően a kedves néző könnyen egy Rózsák háborúja jellegű gonosz kis fekete komédiára számíthat - de nem igazán ezt kapja.

Akad jó néhány jól sikerült, övön aluli poén, de sajnos győz a karácsonyi hangulat és a családi összetartás - mivel az ügyben jelentős beleszólást kap mindkét vetélytárs felesége és igen mutatós leánygyermekeik. Az egyik nej mellesleg Kristin Davis, a Szex és New York egyik „arca”, a másik pedig az inkább énekesnőként sikeres Kristin Chenoweth. Rá azért is érdemes figyelni, mert pont így nézne ki Cameron Diaz, ha nagyon-nagyon sokat bulizna egyfolytában. Vagy túl sokat karácsonyozna. Addig is, ahogy Ropi bohóc mondja A Simpson családban: kívánunk mindenkinek boldog Karácsonyt, hóbortos Hanukkát, kényelmes Kwanzát, tétlen Tetet és méltóságteljes Ramadámot! 

Vízer
2006.11.28