Vámpírok bálja
The Fearless Vampire Killers, amerikai vígjáték, 1967, 108 perc
Már csak alig több mint 200-at kell aludni Roman Polanski Vámpírok bálja című musicalének hazai bemutatójáig. A musical Polanski azonos című - 1967-es - fimlje alapján készült, és Londontól Tokióig hatalmas sikert aratott világszerte.

A filmre általában a horrorparódia címkét szokták ragasztani, de maga a rendező ezzel nem ért egyet, mondván, ő egy - az emberekben kellemes módon félelmet keltő - horrormesét forgatott. Polanski neve többször is feltűnik a Vámpírok bálja stáblistáján, mivel nem csak rendezte, de ő írta a forgatókönyvet, és ő az egyik főszereplő is. A film két hőse Abronsius professzor - "a hóval megcukrozott Albert Einstein" (idézet Polanskitól) -  és asszisztense, Alfred (Roman Polanski) Erdélybe indulnak vámpírokra vadászni.

Egy kis falusi fogadóban szállnak meg, ahol megtudják, hogy a közeli ódon várkastély gazdája, von Krolock gróf vérszívó. Alfred időközben beleszeret a fogadós csinos leányába. (Polanski és a fogadós lányának szerepét alakító Sharon Tate a forgatás ideje alatt összemelegedtek, és 1968-ban összeházasodtak.) Mikor a gróf elrabolja a lányt, a két botcsinálta vámpírvadász a nyomába ered.


fujisan
2006.12.08